Schiphol heeft meeste starts en landingen van Europa

Schiphol is de grootste luchthaven van Europa geworden, gemeten naar starts en landingen.

Herman Stil
In april waren er dagelijks gemiddeld 681 starts op Schiphol Beeld ANP
In april waren er dagelijks gemiddeld 681 starts op SchipholBeeld ANP

De luchthaven liet in april volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) met gemiddeld 681 starts per dag alle Europese concurrenten achter zich.

Het gemiddelde aantal vluchten op Schiphol groeide ruim 6 procent, veel sneller dan bij de nummer twee, Charles de Gaulle in Parijs. De groei op Schiphol is deels te danken aan thuisvlieger KLM, die in april het aantal vluchten 0,7 procent opvoerde.

Schiphol brak bovendien zijn record aantal vliegbewegingen op één dag. Op vrijdag 27 mei waren er meer dan 1500 starts en landingen. De mijlpaal van duizend starts en landingen op Schiphol op één dag werd bereikt in 1995.

Op slot
Het luchtverkeer op Schiphol blijft groeien. Vorig jaar werden ruim 462.000 vluchten afgehandeld op Schiphol, dit jaar verwacht de luchthaven een groei van 3 procent.

Dat brengt het moment dat Schiphol op slot gaat steeds dichterbij. Volgens afspraak mag de luchthaven tot 2020 maximaal 500.000 starts en landingen in een jaar verwerken.

Verdere groei
Verdere groei moet door regionale vliegvelden als Eindhoven, Rotterdam en - vanaf 2018 - Lelystad worden opgevangen. Na 2020 mag het vliegverkeer op Schiphol geleidelijk verder groeien.

Met bewonersgroepen en luchtvaartsector is afgesproken dat de 'geluidsruimte' die ontstaat doordat oudere lawaaimakers als de Boeing 747 en MD-11 worden ingeruild voor stillere vliegtuigen als de Dreamliner en Airbus A350, voor de helft gebruikt kan worden door meer vluchten uit te voeren.

Veiligheid
Volgens LVNL gaat de verdere groei van het vliegverkeer gepaard met toenemende veiligheid. Onlangs werd in de verkeerstoren op Schiphol, die deze week zijn 25ste verjaardag viert, een systeem in gebruik genomen dat automatisch ingrijpt als toestellen die een doorstart maken in de buurt komen van ander vliegverkeer.

Eerder bleek uit het jaarverslag van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), dat vorig jaar zowel het aantal klachten (bijna 50.000) als het aantal klagers (net geen vijfduizend) over vliegtuiglawaai rondom Schiphol met een kwart is afgenomen. Daarbij zijn wel de 120.000 klachten van 35 'veelmelders' buiten beschouwing gelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden