Schiphol: geen extra maatregelen tegen dronken passagiers

Niet alleen op Britse luchthavens zorgen dronken passagiers vaker voor problemen, ook op Schiphol neemt het aantal incidenten toe. Toch zijn extra maatregelen volgens de luchthaven niet nodig.

Jasper Piersma
null Beeld anp
Beeld anp

Uit onderzoek van het BBC-programma Panorama bleek dinsdag dat in een jaar tijd het aantal arrestaties van dronken passagiers op Britse luchthavens met 50 procent is toegenomen.

Ook op Schiphol leidde 'unruly pax', oftewel passagiers die zich misdragen, vorig jaar voor een recordaantal meldingen. In 2016 werd hier volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 985 keer melding van gemaakt, zo bleek uit een in april verschenen rapport. Een jaar eerder waren dat er nog 723. Bij 29 procent van de incidenten was alcohol het probleem.

Dat nu het drankgebruik op vliegvelden in Groot-Brittannië in opspraak is, is niet opmerkelijk. Ook uit de cijfers van ILT blijkt dat op vluchten van en naar Britse luchthavens zich de meeste problemen met alcoholgebruik voordoen. Op de tweede plek eindigt Spanje, voornamelijk vanwege alle jongeren die hier op feestvakantie gaan.

Weigeren
Ryanair wil dat de vliegvelden maatregelen nemen tegen overmatig alcoholgebruik. Zo wil de Ierse luchtvaartmaatschappij dat horecazaken op de luchthaven niet meer dan twee glazen schenken en voor 10.00 uur 's ochtends zelfs helemaal niks.

Schiphol ziet niks in dit soort maatregelen, ook al is de luchthaven wel fel tegen alcoholmisbruik en de overlast die dat veroorzaakt.

Al het horecapersoneel op de luchthaven is er volgens een woordvoerder in getraind hoe ze moeten omgaan met beschonken reizigers. Dronken mensen wordt überhaupt geen alcohol meer gegeven en wanneer er problemen ontstaan wordt de marechaussee ingeschakeld.

null Beeld anp
Beeld anp

Verder is het volgens Schiphol aan de luchtvaartmaatschappijen zelf om passagiers aan boord bijvoorbeeld geen alcohol meer te schenken, of ze zelfs te weigeren mee te nemen. Wanneer het uit de hand loopt, kunnen ook zij de hulp van de marechausse inroepen.

Verbieden
Ook KLM herkent de problemen van Ryanair met passagiers met een slok (te veel) op. "Het is een onderwerp waar we zeer alert op zijn," zegt een woordvoerder.

De luchtvaartmaatschappij vindt het alleen niet nodig om het serveren en nuttigen van alcohol op het vliegveld te verbieden. "We zijn van mening dat de passagiers zelf de verantwoordelijkheid hebben om voor de vlucht niet te veel te drinken." Wie dat wel doet, wordt geweigerd.

Vorig jaar hadden 14 incidenten directe gevolgen voor een vlucht, bijvoorbeeld omdat een vliegtuig weer terug naar de gate moest. Drie keer moest een vlucht zelfs uitwijken naar een andere luchthaven, of terugkeren.

"Maar, zonder het probleem te willen bagatelliseren, dit soort excessief gedrag komt gelukkig niet vaak voor," aldus een woordvoerder van Schiphol, die benadrukt dat de luchthaven vorig jaar 63 miljoen passagiers verwelkomde. "Neemt niet weg dat het bijzonder vervelend is als het gebeurt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden