Schiphol gaat als 'kleine stad' zelf fosfaat winnen

Binnenkort gaat Schiphol fosfaat winnen uit afvalwater. Fosfaat is een steeds schaarser wordende grondstof, die een grote rol speelt in de voedselproductie.

Redactie
Archieffoto. Beeld anp
Archieffoto.Beeld anp

Het project Sustainable Airport Cities is een samenwerking tussen Amsterdam Schiphol Airport, Vewin, Evides Industriewater en KWR Watercycle Research Institute. De bedrijven en organisaties beweren dat het winnen van fosfaat uit afvalwater beter is voor het milieu, kosten bespaart en 'een unieke samenwerking creëert tussen de water- en luchtvaartsector'.

Fosfaat is een belangrijke stof voor de productie van voedsel. Nu de voedselvraag groeit, wordt de voorraad echter steeds kleiner. Daarnaast zou veel fosfaat verspild worden door overbemesting en het niet benutten van fosfaat uit afvalwater. Omdat Europa zelf geen fosfaatmijnen heeft, is het afhankelijk van landen in bijvoorbeeld de Westelijke Sahara.

Watercyclus
De watercyclus van Schiphol is te vergelijken met die van een kleine stad en is daarmee een goede locatie voor het project, aldus de initiatiefnemers. De fosfaatwinning zou de waterkwaliteit op en rond het vliegveld verbeteren. 'Het gewonnen fosfaat wordt in de omgeving van Schiphol afgezet bij bijvoorbeeld boeren. Zij kunnen het fosfaat gebruiken als kunstmest en tegelijkertijd het afzetproduct beoordelen. De resultaten hiervan vormen vervolgens input voor de onderzoekers om de technieken verder te verbeteren en te richten op de eindgebruiker. Hiermee wordt de economische haalbaarheid van deze methode verstevigd.'

Sustainable Airport Cities wil ook andere sectoren laten samenwerken op het gebied van duurzaamheid. 'Als bijvoorbeeld ziekenhuizen, beheerders van drukbezochte openbare gebouwen en ook andere luchthavens en steden dit initiatief overnemen, is in de toekomst veel winst te verwachten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden