Update

Schiphol eerste luchthaven met bibliotheek

Foto ANP Beeld
Foto ANP

SCHIPHOL - Prinses Laurentien heeft woensdag op Schiphol de Airport Library officieel geopend. Schiphol is daarmee de eerste luchthaven ter wereld met zijn eigen permanente bibliotheek.

De Airport Library bevindt zich op de Holland Boulevard achter de paspoortcontrole. Passagiers kunnen er, terwijl ze op hun vlucht wachten, boeken lezen en muziek luisteren. Het is echter niet mogelijk om de boeken te lenen. Verder kunnen reizigers filmpjes downloaden.

In de bibliotheek staat literatuur in 29 talen. Er zijn vertalingen boeken van Nederlandse auteurs en van werken over onder meer de Nederlandse architectuur, kunst en fotografie. Ze moeten een beeld geven van de Nederlandse cultuur. De Airport Library is gevestigd op een plek op Schiphol waar vooral passagiers komen die overstappen. ''Wij willen graag passagiers inspireren om de volgende keer echt een bezoekje aan Nederland te brengen'', legt president-directeur Jos Nijhuis van de luchthaven uit. ''Dit is een cultureel visitekaartje van Nederland.'' Behalve met boeken wordt er ook via digitale foto's op een televisiescherm een beeld van Nederland geschetst.

Volgens Janine Deckers, medewerkster van de Airport Library, zijn de eerste bezoekers enthousiast. ''Op de iPads in de bibliotheek is een gastenboek te vinden waar bezoekers hun reacties kunnen achterlaten. Tot nu toe zijn dit vooral positieve reacties'', verklaart zij.

Prinses Laurentien opende de bibliotheek door een aantal boeken aan te bieden. Zij noemde de Airport Library een grensoverschrijdend initiatief. ''U bent een trendsetter in alle opzichten. Door de eerste te zijn verlegt u de grenzen van wat mogelijk is. Dit geeft nieuwe energie'', benadrukte zij. Ook het multimediale karakter, door het samenkomen van iPads en boeken, prees zij.

Bij boekwinkel AKO om de hoek zijn ze niet bang voor de concurrentie van de nieuwe bibliotheek. ''Ik denk dat de mensen die er echt op uit zijn een boek te kopen, hier zullen blijven komen'', verklaart een verkoopster. Zij ziet er zelfs wel het nut van in. ''De mensen die alleen langskomen om boeken en tijdschriften te lezen, maar niets kopen, kunnen we nu doorverwijzen.''

De Airport Library is zeven dagen per week en 24 uur per dag open. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden