Video

Schipbreuk Nederlands zeilschip na motorpech

Het Nederlandse zeilschip Astrid is woensdag op de rotsen gelopen bij de Ierse kustplaats Cork en daarna gezonken. De Ierse kustwacht heeft met helikopters en reddingsboten de 30 opvarenden van boord gehaald. Niemand raakte gewond. De problemen ontstonden in zwaar weer.

Eigenaar van de tweemaster Ineke de Kam, die het schip samen met haar man Pieter exploiteert, zei dat de Astrid te kampen kreeg met motorpech. 'De bemanning kreeg de motor ook niet meer aan de praat en omdat er een behoorlijke wind stond, raakte het schip aan lager wal.'

Ze noemt het 'geweldig' dat alle opvarenden zijn gered. Onder de 30 opvarenden waren 18 bemanningsleden. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die vijf vrijwilligers aan boord had, liet weten dat iedereen contact heeft gehad met het thuisfront en het goed maakt.

Volgens de Ierse kustwacht moet het schip als verloren worden beschouwd. Het is in twee stukken gebroken. Maar volgens De Kam is dat nog maar de vraag. Zij zegt dat bergers donderdagochtend het wrak gaan inspecteren.

De Astrid kon bij rederij Horizon Sailing worden geboekt voor luxe zeilvakanties en werd ook gebruikt als trainingsschip voor jongeren. Het schip had deze week een bezoek gebracht aan het kustplaatsje Kinsale bij Cork en was op weg naar Southampton in Engeland met als eindbestemming Cherbourg in Frankrijk.

De Astrid was in 1918 in Scheveningen gebouwd als vrachtschip onder de naam W.U.T.A., een afkorting van Wacht Uw Tijd Af. Het kwam daarna in Zweedse handen en heette vanaf dat moment Astrid. In 1975 kwam het schip onder Libanese vlag met een trieste afloop: het werd volledig uitgebrand teruggevonden in Engelse wateren.

Britten restaureerden de tweemaster tot trainingsschip voor jongeren. In 1998 was het weer terug in Nederland om dienst te doen als luxe zeilschip.

null Beeld Tallshipastrid.nl
Beeld Tallshipastrid.nl
null Beeld Tallshipastrid.nl
Beeld Tallshipastrid.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden