Schip Greenpeace morgen aan wal verwacht

Het schip de Arctic Sunrise van Greenpeace wordt op zijn vroegst dinsdagochtend in de haven van de Russische stad Moermansk verwacht. Volgens de milieuorganisatie moet het schip rond 8 uur Nederlandse tijd arriveren.

De Arctic Sunrise Beeld afp
De Arctic SunriseBeeld afp

De ijsbreker en de bemanning van 30 personen zijn vorige week donderdag overgenomen door de Russische kustwacht. Sindsdien heeft de organisatie geen contact meer met de actievoerders gehad. Greenpeace voerde met het schip actie bij een booreiland van Gazprom in de Pechorazee tegen olieboringen in het Noordpoolgebied.

De kapitein van de Arctic Sunrise is Peter Willcox, een oude rot in het vak, die ook kapitein was op de Rainbow Warrior toen die in 1985 werd opgeblazen door Frankrijk. Een van de redenen dat het lang duurt voor het schip in Moermansk aankomt, is omdat de bemanning niet met de kustwacht meewerkt. 'Ze werken ook zeker niet tegen', aldus een woordvoerster van Greenpeace. 'Maar de kapitein vaart het schip niet zelf, het wordt gesleept door de Russen.'

Wat precies de aanklacht is tegen de actievoerders, is nog altijd niet duidelijk. In Moermansk staat een Greenpeace-team klaar om de actievoerders te helpen als zij aan land komen en om er achter te komen waarvan ze worden beschuldigd.

In Nederland zal Greenpeace vanaf dinsdagochtend 7 uur continu met één persoon voor de Russische ambassade posten, uit protest tegen de gang van zaken. Greenpeace-directeur Sylvia Borren trapt in de ochtend af als eerste demonstrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden