Schip Greenpeace in zicht van de haven

Het door de Russische kustwacht overgenomen Greenpeace-schip Arctic Sunrise is in zicht van de haven van Moermansk. Volgens een woordvoerder van de milieuorganisatie meert de ijsbreker rond 10.00 uur aan in de havenstad in Noordwest-Rusland.

null Beeld afp
Beeld afp

De Arctic Sunrise is met de 30-koppige bemanning sinds vorige week donderdag onderweg. Die dag enterde de kustwacht het schip en houdt sindsdien de kapitein en bemanningsleden vast. De Sunrise was in de Pechorazee ten zuiden van Nova Zembla actie aan het voeren tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Dat gebeurde bij een booreiland van Gazprom. Sinds de overname door de Russen heeft Greenpeace geen contact meer met de actievoerders gehad.

Als de Arctic Sunrise is aangekomen in Moermansk zou duidelijk moeten worden wat precies de aanklacht tegen de actievoerders is, want dat hebben de Russen tot nu toe niet gezegd. In Moermansk staat een Greenpeace-team klaar om de actievoerders te helpen als zij aan land komen.

Een hoge Russische functionaris heeft zaterdag op een conferentie in de Zweedse hoofdstad Stockholm Greenpeaceactivisten vergeleken met Somalische piraten. 'Veel Russen vinden dat dit een vorm van piraterij is. Zware piraterij, zoals in Somalië', zei Sergej Ivanov, chef van de presidentiële administratie. Piraterij is een van de weinige misdrijven in internationale wateren waar universele rechtsmacht voor geldt. Dat wil onder meer zeggen dat ieder land mag vervolgen, ongeacht waar de verdachten vandaan komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden