Schinkelbuurt vindt British School te groot

De komst van de British School naar de voormalige gevangenis in de Havenstraat leidt tot protest onder buurtbewoners. Te groot voor deze plek zeggen zij. Verderop, in Buitenveldert, stuit nóg zo'n internationale school op weerstand.

De oude gevangenis aan de drukke rotonde Beeld Marc Driessen
De oude gevangenis aan de drukke rotondeBeeld Marc Driessen

Er komt een school en de buurt staat op zijn achterste benen. Die school is vele malen te groot, zeggen de buurtbewoners. Het is de verandering die nu eenmaal hoort bij een stad die zich ontwikkelt, zegt het stadsdeel. We doen ons best om overlast in te perken, maar kunnen niet iedereen blij maken, zegt de school.

Het gaat om de British School die zich gaat vestigen in de voormalige gevangenis in de Havenstraat. Nu zijn de ruim 900 leerlingen nog verspreid over drie verschillende locaties, maar als de verbouwing van het gevangeniscomplex gereed is, kunnen 1200 internationale leerlingen allemaal les krijgen op dezelfde plek.

Chaos en lawaai
En dat is tegen het zere been van de mensen die wonen in de Havenstraat en de Baarsstraat. Het leerlingaantal ligt rond het Amsterdamse gemiddelde maar hier is zo'n school is véél te groot, vinden zij. Hun woordvoerder Jolanda Gortzak noemt het 'een schandalig plan'. "Het verkeer wordt nog chaotischer dan het nu is, de luchtkwaliteit zal verder verslechteren en de bewoners zullen te lijden krijgen van lawaai van de kinderen op de speelplaats op het dak."

De vestiging van de British School is erdoorheen gedrukt, zegt Gortzak, die stelt dat stadsdeel en school niet of nauwelijks hebben geluisterd naar bezwaren "Het is op de Amstelveenseweg en de rotonde nu al druk met fietsers en auto's. Als daar nog eens honderden auto's bij komen die allemaal op hetzelfde moment hun kinderen op school afleveren, dan is de veiligheid in het geding en de boel zal muurvast komen te staan."

De Amstelveenseweg is een berucht verkeersknooppunt. Honderden auto's, duizenden fietsers en tientallen bussen en trams zetten de rotonde in de straat regelmatig muurvast. In een periode van vier jaar zijn er 38 ongelukken gebeurd, waarbij het in de helft van de gevallen ging om een ongeval waarbij geen voorrang werd verleend.

Het kan niet anders of daar komt, mede door de komst van de school, heel veel verkeer bij, zegt Gortzak. "Die kinderen komen van heinde en verre en velen zullen met de auto worden afgezet De chaos zal niet te overzien zijn." Uit onderzoek door de British School zelf blijkt dat de angst niet ongegrond is: 40 procent van de leerlingen reist met de auto, 35 tot 45 procent met de fiets. Dat kan 400 auto's extra in spitsuren betekenen.

"Precies om die reden gaan we de Amstelveenseweg dan ook aanpakken," zegt bestuurder Sebastiaan Capel van Zuid. "Het wordt veiliger en beter. Maar dat is allemaal geen reden om tegen de school te zijn. Integendeel: ik ben trots dat wij erin zijn geslaagd om de school hier te krijgen. Ik begrijp de zorgen, maar ik ben het niet eens met hun standpunt."

Ook de school zit met de zaak in zijn maag. "Er wordt gewerkt aan oplossingen om overlast te voorkomen," zegt directeur Paul Morgan. Volgens zakelijk directeur Fred Gansevoort is een goede relatie met de buurt belangrijk. "We hebben dan ook meer informatiebijeenkomsten georganiseerd dan we hadden moeten doen. Maar tegelijk blijkt dat geluidsoverlast en drukte binnen de marges blijven. We kunnen niet iedereen blij maken, er zullen altijd mensen blijven die niet tevreden zijn."

Ontwikkeling is verandering
Capel zegt het jammer te vinden dat hij de ongerustheid van de bewoners nog niet kan wegnemen. Volgens hem is die het gevolg van de veranderingen waarmee de stad te maken heeft. "Amsterdam ontwikkelt zich en verandert daardoor. Een school met 1000 kinderen in je straat is iets anders dan een leegstaande gevangenis. Ja, er gebeurt iets nieuws, laten we daarmee omgaan."

Buitenveldert

Ook verderop is onrust ontstaan door de komst van een internationale school. Het woonbuurtje Cannenburg in Buitenveldert vreest de komst van de internationale school AICS naar de A.J. Ernststraat. Op die school gaat het zelfs om 1400 leerlingen, zeggen verontruste bewoners.

Een woordvoerder van hen: "Wij willen benadrukken niet tegen een school te zijn, maar wel tegen eentje van dergelijke omvang. Wij hebben als buurt diverse gesprekken gevoerd met stadsdeel Zuid, maar de bestuurders nemen onze bezwaren niet serieus. Ons werd in zoveel woorden gezegd dat het belang van de stad groter is dan het belang van ons buurtje."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden