Schuim

Schildertechnisch ben ik natuurlijk een makkie

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: het 15-jarig jubileum van The Albus Hotel.

Hans van der Beek
Ferdinand Schönberger (Feest in Verve) schildert een mini-Hans, niet zijn moeilijkste werk Beeld Schuim
Ferdinand Schönberger (Feest in Verve) schildert een mini-Hans, niet zijn moeilijkste werkBeeld Schuim

Ik leef uit een koffer tegenwoordig. Hotel in, hotel uit, steeds maar on the road, een rollende steen, het leven van de feestjesverslaggever. Deze ochtend word ik wakker in het Conservatorium Hotel, in de namiddag meld ik mij bij The Albus Hotel. Tussendoor heb ik wel nog even een tukkie gedaan, gewoon thuis, je moet nooit vergeten waar je ­vandaan komt.

The Albus Hotel - Vijzelstraat, hoekje Reguliersdwarsstraat - ­bestaat vijftien jaar en heeft bovendien een forse verbouwing achter de rug. Dan praat je al snel over de oesterman, een cocktailshaker en een dj met een mini-Candy Dulfer.

Een schilder staat live een portret te schilderen. Ik herken de eigenaar, aan zijn grijze krullen. Het fascinerende: de kunstenaar schildert niet met een penseel, maar vooral met de tube en daarna met zijn vingertoppen, en toch blijft zijn werk subtiel.

Ik vraag hem wie de mensen op het doek zijn, en het zijn inderdaad de eigenaar, zijn dochter, zijn vrouw; zijn broer moet nog.

Ferdinand Schönberger: "En de anderen maakt niet uit. Als het maar beweegt."

Ik, best brutaal: "Als je nog plek hebt ergens voor iemand met een kale kop en een brilletje - graag."

Schönberger: "Nou, het voordeel aan jou is wel..."

Hij twijfelt. Dat ik schildertechnisch een makkie ben natuurlijk.

"...dat je overal bovenuit steekt."

Mooi gesproken, Ferdinand.

Het officiële deel gaat beginnen met een praatje van Fred van Leer: "En voor wie denkt: who the fuck is dat? Ik ben stylist en presentator."

Van Leer slaapt al zeven jaar hier, telkens als hij vanuit Rotterdam in Amsterdam is. Fashion Week, Gay Pride, dat werk.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

"Het belangrijkste aan een hotel is de locatie. En op de een of andere manier eindig ik in Amsterdam altijd in de Reguliersdwarsstraat. Als de muren konden praten, lieve mensen..."

Dan eigenaar Taco van der Meer. Hij had vandaag zijn hotel willen presenteren als het eerste hotel in Europa zonder CO2-uitstoot, maar de verbouwing om al het gas uit zijn hotel te bannen stuitte op bouwregels en ambtenaren. Na zes aanvragen is het gelukt. Begin mei is de primeur alsnog voor The Albus Hotel - alvast van harte.

Volgende week ben ik overigens weer uitgenodigd door een jubilerend hotel; het INK Hotel bestaat twee jaar. Ditmaal is er geen overnachting, maar wel kwam per mail het aanbod dat er die avond een tattoo bij mij wordt gezet, live.

Ik bedank vriendelijk.

De pr-dame: "Dat dacht ik al, maar ik wilde je toch niet de kans ontnemen aan jezelf voor altijd vijf glaasjes te geven."

Nu begin ik toch te twijfelen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat 15-jarig jubileum The Albus Hotel
Waar The Albus Hotel, Vijzelstraat
Wie Taco, Shirley en Patty van der Meer, Fred van Leer, Ferdinand Schönberger, Jean-Paul Schaddé Van Dooren
Wanneer donderdag 6 april, van 17.30 tot 23.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans, reëel, zou dan wel maar vier glaasjes laten zetten

Eigenaar Taco van der Meer en zijn vrouw Shirley. Bijna het eerste hotel in Europa zonder CO2-uitstoot Beeld Schuim
Eigenaar Taco van der Meer en zijn vrouw Shirley. Bijna het eerste hotel in Europa zonder CO2-uitstootBeeld Schuim
Dochter Patty van der Meer trekt lootjes uit de tombola voor etentjes bij hun restaurant Senses. Naast haar ­stylist/presentator Fred van Leer Beeld Schuim
Dochter Patty van der Meer trekt lootjes uit de tombola voor etentjes bij hun restaurant Senses. Naast haar ­stylist/presentator Fred van LeerBeeld Schuim
Machteld Ligtvoet (Amsterdam Marketing), Phaedra Stenger (ABN Amro) en Marijke Dekker (MDX Communicatie) willen toch liever niet dansend op de foto Beeld Schuim
Machteld Ligtvoet (Amsterdam Marketing), Phaedra Stenger (ABN Amro) en Marijke Dekker (MDX Communicatie) willen toch liever niet dansend op de fotoBeeld Schuim
Blogger Kelly Camfferman (Goodfoodlove), Tom Toepoel (Bier&Co), Roger Bloem (Cityguys) en Manon van den Brand (PR-essure) Beeld Schuim
Blogger Kelly Camfferman (Goodfoodlove), Tom Toepoel (Bier&Co), Roger Bloem (Cityguys) en Manon van den Brand (PR-essure)Beeld Schuim
Feestversiering. Mike van den Kruijf (l) en Roland ­Marino Beeld Schuim
Feestversiering. Mike van den Kruijf (l) en Roland ­MarinoBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden