Schildering The London Police nu 'entree' Zeeburgerdijk

Op de Zeeburgerdijk is een nieuwe muurschildering verschenen van kunstenaarsduo The London Police. Initiatiefnemer en buurtbewoner Coen Davelaar (53) was de verwaarloosde aanblik van het pand naast het spoor helemaal zat.

Zeeburgerdijk 49, gezien vanaf het plantsoen ernaast, is nu een kunstzinnige entree Beeld Coen Davelaar
Zeeburgerdijk 49, gezien vanaf het plantsoen ernaast, is nu een kunstzinnige entreeBeeld Coen Davelaar

Davelaar: "Dit was voorheen echt het afvalputje van de buurt. Er stonden junkies te pissen, overal lag vuilnis en de muur was beklad met lelijke graffiti. Nu is het zestien meter hoge kunstwerk de entree van de buurt."

Wie kon daar iets aan doen, vroeg Davelaar zich af, maar toen hij Chaz Barrison en Bob Gibson in het Vondelpark ontmoette wist hij de oplossing.

De twee, die al sinds 1998 Amsterdamse straatkunst maken, kregen de vraag om de muur van Zeeburgerdijk 49 op te vrolijken. "Die jongens stralen zo veel positieve energie uit, dat zie je in hun werk. Gelukkig waren ze meteen enthousiast."

Davelaar regelde geld uit een gemeentelijk potje voor buurtinitiatieven en The London Police ging aan de slag.

Het resultaat lijkt wel ter ere van de komende burgemeester Femke Halsema gemaakt. Toch was het nieuws over haar benoeming nog niet bekend toen de kunstenaars met de muurschildering begonnen.

Op het werk is een vrouw te zien met het gezicht van een buurtbewoner. Ze voert vrolijke zwart-witpoppetjes aan met de vlag van Amsterdam in haar handen.

Davelaar: "Toen vorige week bekend werd dat Femke Halsema onze nieuwe burgemeester wordt, werd het werk wel heel toepasselijk." De initiatiefnemer is zelf ook afgebeeld met wandelstok.

Ernstige ontsiering
De zwart-witte Lads zijn kenmerkend voor werk van The London Police. De poppetjes van het duo verschenen vanaf 1998 in rap tempo op schuttingen, muren en elektriciteitshokjes.

Een muurschildering van het kunstenaarsduo op Prinsengracht 70 werd in 2010 bijna verwijderd omdat het volgens het bureau Monumenten en Archeologie een 'ernstige ontsiering' van het straatbeeld was.

De creatie werd gered omdat buurtbewoners er juist heel blij mee waren. Het omstreden kunstwerk is in droste-effect op het nieuwe werk afgebeeld.

De graffitikunstenaars boekten ook succes buiten Amsterdam. Ze hebben de afgelopen jaren in meer dan 35 landen deelgenomen aan shows en exposities, muurschilderingen gemaakt in opdracht en steunden liefdadigheidsacties. Ze werkten samen met gerenommeerde straatkunstenaars als Banksy, Morley en Laser 3.14.

Muurschildering The London Police, ­Zeeburgerdijk 49

35

De straatkunstenaars van The London Police hebben de afgelopen jaren in meer dan 35 landen hun werk laten zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden