Schilderijen en foto's maken, tegen de klippen op

Andre van Noord (1964) en Aldo van den Broek (1985) leerden elkaar goed kennen tijdens een paar wilde dagen in Duitsland. Hun werk is te zien in Nieuw Dakota. Over een vriendschap die kort zal duren.

Ronald Ockhuysen
Andre van Noord: Keller Schloss Kalkhorst. Beeld Andre van Noord
Andre van Noord: Keller Schloss Kalkhorst.Beeld Andre van Noord

Het was zo'n dag waar geen einde aan leek te komen. Fotograaf Andre van Noord en kunstenaar Aldo van den Broek genoten van hun vrijheid in Duitsland, rijdend over verlaten wegen op weg naar niets.

Ze kenden elkaar al enige tijd, maar tijdens dit bezoek van Van Noord aan Van den Broeks nieuwe verblijfplaats - een kasteel in Noord-Duitsland - kreeg hun vriendschap vleugels. Ze dronken met elkaar, beleefden doorwaakte nachten, gingen fanatiek aan het werk en scheurden als kwajongens door het platteland, met een humeur dat niet stuk leek te kunnen. Tot dat ene moment.

"Opeens lag ik bij een benzinepomp op de grond," vertelt Van Noord. "Boem. Epilepsie. Helemaal weg."

"Ik schrok me natuurlijk rot," zegt Van den Broek. "Ik dacht eerst dat hij toneelspeelde. Totdat ik zag dat het helemaal mis was. De euforie sloeg om in angst."

In het ziekenhuis bleek Van Noord twee tumoren in zijn hoofd te hebben. De diagnose was onverbiddelijk: zijn leven zal niet lang meer duren.

De expositie Kiss & Ride is de weerslag van de schilderijen en foto's die Van Noord en Van den Broek tijdens dat korte samenzijn in Duitsland en de maanden daarna maakten - tegen de klippen op.

Verbond
Van Noord, net als Van den Broek autodidact, werkt voornamelijk met een technische platencamera, waarvan hij de platen achteraf scant en bewerkt tot beelden. Met als resultaat dat zijn beelden intiem en surrealistisch ogen, als fragmenten uit het onderbewustzijn.

Van den Broek woont en werkt in Duitsland. Hij maakte naam met grote, uitgesproken schilderijen en collages, waarin geschiedenis en actualiteit een pact sluiten. Van den Broek: "Andre en ik zijn beiden gefascineerd, denk ik, door de drang van de mens naar veiligheid en vrijheid, die vaak weer vernietigd worden wanneer ze zijn verkregen. We werken beiden hard en tegelijk zijn we altijd bezig om onafhankelijk te blijven."

Van Noord: "Soms ontmoet je mensen met wie je meteen een band hebt, zonder dat valt uit te leggen waarom. Dat ging bij ons ook zo. In dat kasteel van Aldo was er meteen een verbond. We gingen rum drinken en foto's maken. Lol trappen en tussendoor als een bezetene aan de slag."

Van den Broek: "We hadden ook stevige gesprekken. Over de dood, over kanker. Andre vertelde me dat hij twee jaar geleden longkanker had gehad - iets wat hij alleen met zijn intimi had gedeeld."

Van Noord: "Ik werk ook nog altijd als model. Dan is kanker niet zo'n goed verhaal. Daarbij wil ik dat mensen naar me kijken met een open blik, en niet met het idee dat ik eigenlijk niet meer meedoe."

Selfies na een hersenoperatie
In Duitsland, bij die benzinepomp in september 2017, bleek de kanker terug te zijn. In zijn hoofd, ditmaal.

Van Noord: "Er werd in dat ziekenhuis zonder omhaal duidelijk gemaakt dat ik hieraan niet kon ontsnappen. Ik kwam thuis en ben daar met mijn vrouw en kinderen om de tafel gaan zitten. Omdat ik dacht dat het meteen voorbij zou zijn. Intussen ben ik een hersenoperatie verder - en moet ik bestraald worden. Ik heb meer tijd dan ik toen kon vermoeden, al blijft het perspectief natuurlijk zeer slecht."

Van den Broek: "We hadden elkaar net goed leren kennen, en binnen de kortste keren gingen we van de top naar het dal. Al moet ik zeggen dat Andre met die naderende dood heel nornaal omgaat - hij laat zich niet op voorhand meeslepen. Zo stuurde hij kort na zijn hersenoperatie alweer selfies: portretten van een man die uit een zware narcose kwam."

Van Noord: "Ik ging maniakaal aan de slag met mijn telefoon, ik vermoed door de medicijnen. Ik slikte dexamethason, een hormoon dat een oedeem in mijn hersenen moest tegengaan. Daarvan kreeg ik behoorlijk goede zin, ondanks de sitatie."

Pretentieloos
In Nieuw Dakota komt beider werk op wonderlijke wijze samen: de massieve stijl van Van den Broek verbindt zich vanzelfsprekend met de tedere en onbekommerde foto's van Van Noord.

Van Noord: "We begonnen pretentieloos, zonder plan of agenda. Dat is de kracht van dit werk. De basis bestaat uit plezier en drift."

Van den Broek: "We zijn van verschillende generaties. Toch zijn de overeenkomsten groot. Altijd plannen, altijd bezig en ook types die zichzelf altijd weer onderuit schoffelen."

Van Noord: "Na je 25ste maakt leeftijd niet meer uit. Dat is al helemaal zo als je in de buurt van Aldo bent."

Andre van Noord en Aldo van den Broek: Kiss & Ride (17-18 febuari)
Nieuw Dakota i.s.m. Het vijfde seizoen en Beautiful Distress
Ms. van Riemsdijkweg 41b, Amsterdam-Noord

Aldo van den Broek: Ballerina ohne Kopf. Beeld courtesy galerie Ron Mandos
Aldo van den Broek: Ballerina ohne Kopf.Beeld courtesy galerie Ron Mandos

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden