Schilderij Picasso voor recordbedrag geveild

Het schilderij Les femmes d'Alger (Version O) van Pablo Picasso heeft maandag een recordbedrag opgeleverd tijdens een veiling in New York. Het doek bracht ruim 179 miljoen dollar (ruim 160 miljoen euro) op. Het is daarmee het duurste schilderij dat ooit is geveild.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Picasso schilderde het olieverfschilderij in 1955. Het is het laatste doek uit een serie van vijftien schilderijen over de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Het felgekleurde kunstwerk is geïnspireerd op een gelijknamig schilderij van Delacroix.

Hommage
De afbeelding van naakte prostituees was een hommage aan Picasso's vriend en vijand, schilder Henri Matisse, die kort daarvoor overleed. Het werk wordt beschouwd als een van de meesterwerken van Picasso.

Veilinghuis Christie's had verwacht dat het schilderij voor ongeveer 140 miljoen dollar onder de hamer zou gaan. In 1997 bracht het slechts 31,9 miljoen dollar op. Dat het werk nu veel meer opbrengt, komt doordat schilderijen van de Spaanse schilder zeer gewild zijn en maar zelden op een veiling voor particulieren langs komt.

Anonieme bieder
Kunstliefhebbers hoefden maandagavond dan ook niet lang na te denken over de koop van het waardevolle schilderij. Les femmes d'Alger was binnen 11,5 minuut verkocht aan een anonieme bieder aan de telefoon. De felle strijd begon met een openingsbod van 100 miljoen dollar.

Het schilderij dat tot nu toe het meeste had opgebracht was Three Studies of Lucian Freud van Francis Bacon. Dat werd in november 2013 verkocht voor meer dan 142 miljoen dollar. Ook toen was de veiling bij Christie's in New York.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden