Schikkingen in vastgoedfraudezaak

Het Eurocenter aan de Zuidas. Foto ANP Beeld
Het Eurocenter aan de Zuidas. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Amsterdamse vastgoedbedrijf Trimp & Van Tartwijk en twee dochterbedrijven kopen voor 2,5 miljoen euro vervolging vanwege vastgoedfraude aan de Zuidas af. De bedrijven hebben ook voor onbekende bedragen geschikt met gedupeerden Rabo Vastgoed en Philips Pensioenfonds

Ook topman Harm Trimp heeft een schikking getroffen met Justitie: 350.000 euro en 120 uur taakstraf. Justitie verdenkt bedrijven en topman van witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Trimp zou betrokken zijn bij malafide vastgoedtransacties rondom het Eurocenter-complex aan de Amsterdamse Zuidas.

Met valse facturen, verkoopovereenkomsten en kostenbegrotingen zou al tijdens de bouw de prijs van het complex sterk zijn opgedreven. Bouwfonds, nu Rabo Vastgoed, kocht het uiteindelijk daardoor voor een veel te hoge prijs, eigenaar Philips Pensioenfonds liep inkomsten mis.

Over de hoogte van de regelingen met Rabobank en Philips Pensioenfonds is niets bekend gemaakt, maar volgens Justitie hebben de verdachten daarbij al het financieel voordeel dat ze door de vermeende fraude genoten, teruggeven. Dat was ook een voorwaarde voor een regeling met het OM. Die laat doorschemeren ze niet te beschouwen als hoofdverdachten.

Twee andere verdachten in de fraude-affaire hebben wel een regeling getroffen met Rabobank en het pensioenfonds, maar niet met Justitie. Zij blijven vooralsnog verdachte. De rechtszaak tegen de twee, waaronder de mede-oprichter van het vastgoedbedrijf, Hans van T., start volgende maand in Haarlem. Tegen andere verdachten in de fraudezaak, waaronder de top van Bouwfonds, lopen al langer rechtszaken. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden