Update

Schikking Trafigura in Probo-Koalazaak geen schuldbekentenis

Oliebedrijf Trafigura Beheer is blij dat er met de schikking met het Openbaar Ministerie (OM) een einde is gekomen aan de Probo-Koalazaak in Nederland. In een toelichting op de schikking benadrukt het bedrijf dat geen van de bestuurders voor de schikking schuld heeft erkend of aansprakelijkheid heeft aanvaard.

De Probo Koala in in Talinn in 2006. Beeld AFP
De Probo Koala in in Talinn in 2006.Beeld AFP

'Trafigura verwelkomt het einde van deze zaak in Nederland. Het lijdt weinig twijfel dat er fouten zijn gemaakt en betrokkenen zijn het erover eens dat de zaken anders hadden moeten worden aangepakt. De onderneming betreurt de werkelijke en vermeende gevolgen van het incident ten zeerste.'

Boete
Het bedrijf betaalt een boete van 1 miljoen euro voor de illegale uitvoer van afvalstoffen. Trafigura betaalt nog eens 300.000 euro terug, dat het verdiend zou hebben met deze illegale export.

Alle rechtszaken en procedures die nog liepen rond Trafigura en de Probo Koala zijn met de schikking afgedaan. Dat melden zowel het OM als het bedrijf. Topman Claude Dauphin van Trafigura werd vervolgd voor het leiding geven aan de afvalstoffenuitvoer. Ook zijn zaak is van de baan wanneer hij een boete van 67.000 euro betaalt.

Het scheepsafval van de Probo Koala, die een tijd in de Amsterdamse haven heeft gelegen, kwam uiteindelijk terecht in de zomer van 2006 in Ivoorkust. Daar zou het in en rond de stad Abidjan zijn gedumpt. De regering van Ivoorkust zei dat daardoor tienduizenden mensen gezondheidsklachten hebben gekregen. Er zouden 16 mensen aan zijn overleden. Trafigura heeft altijd gezegd dat daarvoor geen bewijs bestaat.

Greenpeace
In een reactie op de schikking noemt Greenpeace het treurig dat de directeur van Trafigura, Claude Dauphin, zich nu niet voor de rechter heeft hoeven verantwoorden. 'Hij was op cruciale momenten betrokken bij de besluitvorming over het dumpen van het giftige afval', aldus de milieuorganisatie. 'De multinational heeft in meerdere landen lange procedures gevoerd en steeds weten te schikken. Niet voor niets kiest het Openbaar Ministerie in Nederland voor schikken, om een langjarig proces en hoge kosten te vermijden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden