Update

Schiffmacher wil doorstart Tattoo Museum in Oosterkerk

Daar is hij weer. Na de teloorgang van het Tattoo Museum wil Henk Schiffmacher in de leegstaande Oosterkerk in de Kleine Wittenburgerstraat een doorstart van zijn museum, met kunst van de gewone man, gericht op een publiek dat niet of nauwelijks musea bezoekt. De poor man's Rembrandt.

Rob Rombouts
Schiffmacher in het 'oude' Tattoo Museum dat op dat moment nog ingericht werd. Beeld anp
Schiffmacher in het 'oude' Tattoo Museum dat op dat moment nog ingericht werd.Beeld anp

Op de site van stadsdeel Centrum waar ideeën voor de kerk ingediend kunnen worden, was Schiffmachers plan vanmorgen koploper met bijna negenhonderd stemmen.

Dat op de Plantage Middenlaan de samenwerking tussen Schiffmacher en investeerder Jeanette Seret uitliep op een faillissement en een verbale schiettent, is voor stadsdeel Centrum geen reden Schiffmachers plan te blokkeren.

Wantrouwen
Volgens Seret, die via haar re-integratiebedrijf Partners aan het Werk werknemers aan het museum leverde, liep Schiffmacher krijsend en tierend door het pand: 'Jouw kop staat me niet aan, wegwezen.' Ze noemt hem een bange man die last heeft van een diep zittend wantrouwen. 'En wat doe je tegen angst? Schelden en tieren. En niet overleggen.'

Schiffmacher hield het op een klassiek geval van incompatibilité d'humeur tussen een slagerszoon ('Ik ben een kortaangebonden mens') en welzijnstypes 'die hun leven lang lid zijn van de PvdA en nog in korte broeken op de Paasheuvel hebben rondgelopen'.

Spionnen
Schiffmacher noemde de werknemers van Seret en de herintreders 'met rugzakjes en vlekjes' ('Vocabulaire van lik me lul') spionnen van Seret.

Midden in het conflict, eind vorig jaar, adviseerde Schiffmacher 'deze mevrouw' zich terug te trekken in Groningen waar ze vandaan komt. 'Kan ze lekker met strokarton knutselen. Er komen 50.000 bezoekers per jaar. Ik heb haar niet nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden