Schietproef op plaats moord Willem van Oranje

DELFT - Op de plek waar in 1584 Willem van Oranje werd vermoord, hebben forensisch onderzoekers gisteren schietproeven gehouden.

Het onderzoeksbureau DelftForensics en museum Het Prinsenhof willen zo antwoord vinden op de vraag hoe de moord op de prins precies heeft plaatsgehad.

Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in Het Prinsenhof in Delft neergeschoten door Balthasar Gerards. Het Prinsenhof was oorspronkelijk een klooster en werd later hof van Willem van Oranje.

Daarna is het gebouw nog lakenhal en Latijnse School geweest. Sinds vorige eeuw is het in gebruik als museum. De historische kogelgaten van de aanslag bevinden zich als stille getuigen in de muur, beschermd door een glasplaat.

De schietproeven zijn gehouden met een gereconstrueerd wapen met kruit en loden kogels. De proef is uitgevoerd op een muur in de kelder van Het Prinsenhof, die net zo oud is als de muur waarin de echte kogelgaten zitten.

Gisteren is ook begonnen met een bouwtechnisch onderzoek. In de hal waar de moord was, wordt het pleisterwerk verwijderd om oude bouwsporen te vinden. Hieruit is op te maken of er bijvoorbeeld deuren, ramen of poorten in de muren hebben gezeten ten tijde van de moord op Willem van Oranje. (HET PAROOL)

Portret van prins Willem van Oranje. Foto ANP Beeld
Portret van prins Willem van Oranje. Foto ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden