Plus

Schietpartij Nieuw-Zeeland hakt erin in Blauwe Moskee

Een aanslag in Nieuw-Zeeland: verder weg van Nieuw-West kan je niet zitten. Toch hakt de schietpartij erin in de Blauwe Moskee. Tijdens het gebed klonk de oproep vooral het verstand te blijven gebruiken.

Marc Kruyswijk
null Beeld Marc Kruyswijk
Beeld Marc Kruyswijk

Beantwoordt slecht vooral niet met slecht, zegt Said Amrani tijdens het vrijdagmiddaggebed in de Blauwe Moskee. "Vrede staat centraal in de wetgeving en in de islam. Laat je niet misleiden. Dat je denkt: dit is gebeurd, nu ga ik dat óók doen."

De gebedsruimte in de moskee in Nieuw-West zit afgeladen vol. Beneden de mannen, boven de vrouwen. Allemaal luisteren ze aandachtig naar de woorden van Amrani, die niet mis te verstaan zijn. Alles wat hij zegt, hij heeft de woorden eerst in het Arabisch uitgesproken, is erop gericht zijn geloofsgenoten hun kalmte te laten bewaren. "Broeders, bewáár je verstand."

De bloedige schietpartij in twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland is ook onder Amsterdamse moslims allesbehalve onopgemerkt gebleven. Twee vrouwen die er voorafgaand aan het belangrijke vrijdagmiddaggebed wel iets over willen zeggen, spreken hun afschuw uit. "Als het daar gebeurt, kan het hier ook gebeuren. Ik ben daar zo bang voor."

Politiebusje
Voor de Blauwe Moskee is zo op het eerste oog van beveiliging niet erg veel te merken. Tegenover het gebouw staat een een politiebusje met twee agenten die voorbijgangers goed in de gaten houden. En als je goed kijkt zie je dat camera's de omgeving van de moskee vastleggen.

"Nee, bang zijn we niet. Niet echt in ieder geval," zegt coördinator Rachid Abouhrait in het kantoortje binnen. "We weten dat het ook hier kan gebeuren en we kijken dan ook vaak wel om ons heen. Maar als iemand echt gek is, zoals in Nieuw-Zeeland en hij wil kwaad, dan houdt zo'n politiebusje hem waarschijnlijk ook niet tegen."

Abouhrait is de laatste om wat er gebeurd is te bagatelliseren. Dat de afstand tussen Nieuw-West en Nieuw-Zeeland enorm zou zijn, betekent volgens hem helemaal niets.

"Het gaat zo snel tegenwoordig. Een paar jaar geleden hadden we Canada, nu Christchurch. Toen ik vanmorgen wakker werd had iemand een heel zwaar bestand ge-appt, dat bleek het filmpje van de schutter te zijn. Vreselijk."

'Een computerspel'
Dat blijkt ook na het gebed, als de bezoekers de moskee verlaten. Een van hen heeft het filmpje dat de schutter maakte van de schietpartij helemaal afgekeken. "Het zag eruit als een computerspel, alleen was dit iemand die op echte mensen schoot en hele families in het verdriet heeft gestort. Maar ik wílde het zien. Ik hoop dan dat het je inzicht geeft in wat zo iemand beweegt. Mijn conclusie? Die man was doorgedraaid, die was echt gek."

Ook Said Amrani zegt voorafgaand aan het gebed 'geen woorden te hebben' voor de terreurdaad. Hij roept de overheid op in te grijpen. "De minister, de burgemeester, ik vraag hen: beschem onze gebedsplaatsen. Garandeer ons onze veiligheid, zo spoedig mogelijk. Grijp in voordat het te laat is."

Amrani zegt met zijn hele ziel en zaligheid te hopen op verstand, met name de jongeren. "We zijn een pluralistische samenleving, mensen zijn verschillend, accepteer dat. Hou je aan de wet. Ook als rampspoed plaatsvindt, zullen we moeten leven met elkaar."

Burgemeester Halsema bij middaggebed

Burgemeester Femke Halsema woonde vrijdag het middaggebed bij in de moskee Al-Kabir op de Weesperzijde om haar medeleven te uiten over de aanslagen in Nieuw-Zeeland.

"De schietpartijen in Christchurch, Nieuw-Zeeland zijn even ingrijpend als zinloos,'' reageerde Halsema. "Deze buitengewone en ongekende daad van geweld is weerzinwekkend. Onze gedachten gaan uit naar de islamitische gemeenschap in Nieuw-Zeeland.''

Amsterdam is al sinds begin dit jaar in gesprek met islamitische instellingen over het verbeteren van de veiligheid. Eerder dit jaar schreef Halsema al dat er - hoewel er geen concrete dreiging is - sprake is van 'een verhoogde voorstelbare dreiging voor islamitische instellingen in Amsterdam'. Moskeeën werd subsidie aangeboden voor de verbetering van de veiligheid.

Naar aanleiding van de bloedige aanslag in Nieuw-Zeeland heeft Halsema aangegeven 'zichtbare en onzichtbare maatregelen' te gaan treffen. Ze benadrukt daar weer bij dat dit gebeurt op basis van "gevoelens in de samenleving en niet op basis van een concrete dreiging''.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden