Update

Schietende agenten strandrellen niet vervolgd

Het is terecht dat het OM de twee agenten, die een Rotterdammer doodschoten bij de strandrellen in Hoek van Holland, niet vervolgt. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag geoordeeld.

Beelden van de politieman die zich bedreigd voelt en schiet op de menigte, gefilmd door een schoudercamera. © ANP Beeld
Beelden van de politieman die zich bedreigd voelt en schiet op de menigte, gefilmd door een schoudercamera. © ANP

Het OM besloot eerder om de agenten niet te vervolgen. De ouders van het slachtoffer, een 19-jarige Rotterdammer, waren het daar niet mee eens en stonden erop dat justitie alsnog tot vervolging over zou gaan.

Het gerechtshof vindt echter dat het OM terecht heeft besloten de agenten niet te laten berechten. Voor een van de politiemensen blijkt uit technisch onderzoek dat hij niet raak heeft geschoten. Voor de andere agent geldt volgens het hof dat er sprake was van noodweer.

Hooligans
Het hof vindt vervolging van de dienders ook om een andere reden niet juist. De leiding van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond had volgens het hof onvoldoende maatregelen genomen om de situatie waarin de agenten waren terechtgekomen, te voorkomen. Dit ondanks de beschikbare informatie dat het feest Veronica Sunset Grooves door de komst van hooligans van Feyenoord zou kunnen ontsporen.

De rellen braken in de nacht van 22 op 23 augustus 2009 uit bij de feesttent van het evenement. Op een gegeven moment bekogelden hooligans de agenten met allerlei voorwerpen, zoals met zand gevulde flessen, stenen en glaswerk. De aanwezige politiemensen werden zo in het nauw gebracht, dat ze zich genoodzaakt voelden hun vuurwapens te trekken.

Bukken

Toen zelfs waarschuwingsschoten niet hielpen, schoten belaagde agenten op de benen van de relschoppers. Robby van der Leeden werd dodelijk geraakt omdat hij op dat moment bukte.

De Rijksrecherche concludeerde na onderzoek enkele maanden na het incident al dat de agenten die schoten, niets te verwijten viel. Ze waren zo in het nauw gedreven dat ze uit noodweer hun pistolen gebruikten, zo luidde de slotconclusie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden