Proefles

Schieten met verwachtingspatronen

De stad wemelt van de cursussen en workshops. Maar welke zijn de moeite waard? Het Parool neemt de proef op de som. Vandaag: schieten met vuurwapens.

Schieten bij een schietvereniging (foto niet genomen bij SV Westerpark). Beeld anp
Schieten bij een schietvereniging (foto niet genomen bij SV Westerpark).Beeld anp

Niet in de loop kijken! Ik herhaal het nog maar eens voor mezelf. Zo vaak heb je niet een revolver in de hand en de pikzwarte loop van zo'n vuurwapen heeft een hardnekkige, lugubere aantrekkingskracht. Ik zie de krantenkop al voor me: 'Paroolredacteur schiet zichzelf per ongeluk in het gezicht'. Bam! Iemand naast me vuurt. Oké, nu ik. Ik haal adem, kijk naar de papieren schietschijf een meter of tien verderop en haal de trekker over. Bam!

We zijn bij SV Westerpark, een van Amsterdams grootste schietverenigingen. Wie kampt met drempelvrees moet waarschijnlijk even slikken. Nou verwacht niemand bij een schietschool een fluorroze barbiepaleis met een leger welkomstclowns, maar dit is het andere uiterste. Denk: een bepantserd gribuspand zonder ramen op een unheimisch bedrijventerrein tegenover een begraafplaats.

Van binnen ziet het er gelukkig niet uit als louche penozenbolwerk vol triggerhappy hooligans. Er is een grote recreatieruimte met bruine bar, rode lambisering en een open haard. Een belegen voetbalkantine (Er staat 'hot tosti' op de kaart!) en een republikeins-Amerikaans jachthuis ineen. Aan de muur hangt cowboyparafernalia, omgeven met afwisselend geweren, olielampen en opgezette dieren. En mocht het westernthema iemand alsnog ontgaan: op de speaker zingt Miley Cyrus een countryhitje.

Ik maak me zorgen. Op een betonnen schietbaan van 12 meter lang - door de bebaarde instructeur met een knipoog tot 'kinderbaan' omgedoopt - liggen een geweer, een revolver en een semi-automatisch wapen voor me klaar.

Een leven lang zien hoe James Bond en The Terminator altijd raak schieten doet iets met je verwachtingspatroon. Dat lukt mij natuurlijk nooit. Door de explosieve terugslag van het geweer zal ík wel door de muur vliegen en landen op het 'hot tosti'-ijzer.

Waar Schietvereniging Westerpark, Vredenhofweg 9c
Prijs 35 euro p.p. voor een proefles (min. 2 personen), daarna lidmaatschap à 230 euro per jaar.
Voor wie wel pacifisten met een dotje geïnternaliseerde agressie
Voor wie niet stresskip zonder richtingsgevoel
Drempelhoogte gemiddeld. Ontzettend vriendelijk personeel, maar van buiten oogt de vereniging grimmig

Het valt allemaal mee. De eerste schoten zijn even spannend (en mis bovendien), maar daarna openbaart zich een leercurve: de kogels vliegen warempel steeds dichter richting bull's eye. Ook de terugslag is zo heftig niet: op een dansvloer de knokige elleboog van een chillmeisje in je flank krijgen is pijnlijker. Nee, geweren afvuren kan iedereen. Dat is kermisschieten voor volwassenen.

Schieten met de revolver en het semi-automatische wapen (dat de Nederlandse politie draagt) is steviger werk. Dan voel ik tussen het vuren door de adrenaline. Tuurlijk, naar mijn vrienden gedraag ik me graag als linkse, pacifistische tegenstander van wapens, maar nu voel ik me Lara Croft en John Rambo tegelijk. Ik houd mijn pistool recht naar voren, knijp een oog dicht en ik raak mijn schietschijf twee keer precies in het midden. En dat voor ­iemand die bij urinoirs de aandacht erbij moet houden.

Even later ruiken mijn handen naar buskruit, voelen mijn armen zwaar en is mijn schietschijf doorzeefd met kogels. Ik voel me een held. De held van de kinderbaan.

Lees ook de vorige Proefles: Kickboksen in Amsterdam: dat is hard bikkelen

null Beeld Floor Koop
Beeld Floor Koop

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden