Scheve ogen in de danswereld over subsidie

Eén van de meest vooraanstaande dansgezelschappen van Nederland blijft gehuisvest onder spartaanse omstandigheden, terwijl een zwakkere broeder met zes ton subsidie zijn onderkomen mag vertimmeren.

Gary Feingold (links) en Ger Jager in 2012, toen ze nog eensgezing lobbyden voor het Danshuis Beeld Jean-Pierre Jans
Gary Feingold (links) en Ger Jager in 2012, toen ze nog eensgezing lobbyden voor het DanshuisBeeld Jean-Pierre Jans

Dat is de uitkomst van het mislukken van plannen voor een centrum voor eigentijdse dans in Amsterdam. In dat Danshuis had onder andere het prestigieuze ICKamsterdam moeten komen, dat dringend verlegen zit om geschikte ruimte.

Betrokken partijen leggen de schuld voor het mislukken bij productiehuis Dansmakers, dat ervan wordt beticht nog tijdens de onderhandelingen over het Danshuis samenwerking te hebben gezocht met het productiebedrijf van Ivo Niehe. Toch krijgt Dansmakers van de gemeenteraad vier ton voor de verbouwing van zijn onderkomen in Amsterdam-Noord.

Evident falen
Een ingewijde spreekt van 'een beloning voor slecht gedrag'. Een bestuurder uit de cultuursector is 'verbaasd dat de gemeenteraad zo coulant was, ondanks het evidente falen van de dansgezelschappen'.

Dansmakers krijgt bovendien twee ton van stadsdeel Noord, zonder dat daaraan een besluit van de deelraad ten grondslag ligt. In november reserveerde de deelraad drie ton voor het Danshuis. Toen dat niet doorging, gunde het stadsdeelbestuur twee derde van het geld aan Dansmakers, zonder dat aan de deelraad voor te leggen. Volgens een woordvoerder was een nieuw besluit overbodig.

Uit een reconstructie van deze krant blijkt dat de gemeente sinds 2008 ruim een half miljoen euro in de Danshuisplannen heeft gestoken.

Sprakeloos
In de danswereld heerst verbazing over het gebrek aan interesse bij de Amsterdamse gemeenteraad in het debacle. 'Ik was sprakeloos,' zegt Benien van Berkel, zakelijk directeur van ICKamsterdam. 'Er was in een paar maanden 120.000 euro gemeenschapsgeld uitgegeven en raadsleden stelden niet één vraag over het hoe en waarom van het mislukken.'

ICKamsterdam, dat op de Wallen een gebrekkig onderkomen heeft, heeft de samenwerking met Dansmakers op een laag pitje gezet. Van Berkel: 'Dansmakers heeft zich niet als een heel betrouwbare partner laten zien.'

Dansmakers wijst de schuld van de hand en ontkent vroegtijdig met Niehe Media in zee te zijn gegaan. Bestuursvoorzitter Erik Akkermans: 'Misschien zijn we te lang loyaal aan het project geweest, terwijl het zakelijk niet meer kon. Dat is het enige wat je ons zou kunnen verwijten.'

Lees vandaag (19-4) meer in Het Parool: Hoe Ivo Niehe het Danshuis over de rand duwde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden