Scheve gezichten bij schaatsers

Hoewel Jan Smeekens de 500 meter won, zit hij voorlopig nog in de wachtkamer voor Vancouver. Foto ANP

HEERENVEEN - Jan Smeekens won zondag in Heerenveen op de 500 meter het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Meer dan een bos bloemen leverde dat hem nog niet op.

Ook Carl Verheijen, zondag de nummer twee op de vijf kilometer, kreeg geen olympisch startbewijs. De schaatsbond KNSB heeft een kansberekening op de voordrachten losgelaten die op de eerste wedstrijddag veel scheve gezichten opleverde. ''Ik ga protesteren als ik niet naar Vancouver mag,'' zei Verheijen.

''Ik voldoe aan alle eisen, sta op het podium bij een World Cup en win het OKT. Meer kan ik niet doen,'' verzuchtte Jan Smeekens. Zijn afstand, de 500 meter, staat nummer twaalf op de aanwijslijst van de schaatsbond en er mogen maar tien schaatsers naar de Winterspelen in Canada. Dus moet Smeekens wachten tot iemand zich plaatst voor meerdere afstanden. ''Ik zie het niet gebeuren dat ik níet naar de Spelen ga. Anders ga ik protesteren,'' aldus Smeekens.

Verheijen opperde eveneens dat de uitgebreide kwalificatieregels bij nader inzien losgelaten moeten worden. Hij eindigde achter Bob de Jong, die met 6.14,12 de tweede tijd ooit in Thialf reed, maar de twee stayers (Sven Kramer was al zeker van plaatsting) slaan zo'n enorm gat met de concurrentie, dat er eigenlijk geen twijfel is over wie Nederland moet vertegenwoordigen in de medaillestrijd op de Richmond Olympic Oval.

Toch moet Verheijen zich eind januari opnieuw bewijzen, tijdens het tweede olympisch kwalificatietoernooi: OKT II. TVM-ploeggenoot Koen Verweij en Bob de Vries meldden zich zondag ziek af. Omdat beiden hadden voldaan aan de eisen van KNSB en NOC*NSF hebben ze recht op een herkansing.

De Vries reed in Heerenveen nooit sneller dan 6.24,92. Het persoonlijk record van Verweij is 6,24,22 - dit jaar gereden in Berlijn. ''We moeten ook kijken naar het niveau dat hier wordt neergelegd,'' zei Verheijen over zijn 6.15,70.

''Het is een domper dat ik met zo'n goede tijd weer een extra wedstrijd moet rijden. Dit is medailleniveau, maar ik mag niet naar de Spelen. Ik moet wachten op iemand die één en iemand die twee World Cups heeft gereden. Ik vraag me af of het handig is om medaillekandidaten over vier weken volle bak te laten gaan. En wat als ik dan ziek ben? Komt er een OKT III?''

Verheijen kreeg bijval van De Jong, die door zijn zege wel zeker is van Vancouver. ''Als je je beste schaatsers een beetje in bescherming neemt, laat je ze geen tweede kwalificatietoernooi rijden.''

Ook Ronald Mulder hoopt dat het niveau van individuele schaatsers zwaar gaat wegen. De sprinter van de kleine APPM-ploeg, die drie weken geleden het Nederlands record op de 500 meter in handen kreeg, werd gisteren derde.

Hij was de enige schaatser die samen met Smeekens aan de olympische kwalificatie-eisen had voldaan, maar hij moest verrassend Simon Kuipers voor zich dulden, die een fenomenale 35,08 reed in de tweede rit.

''Er worden wereldtijden geschaatst,'' zei Mulder. ''Dat geeft aan hoe goed Nederland het op de 500 meter doet, ook al beweren sommige documenten anders.''

Met 'sommige documenten' doelde Mulder op de 'prestatiematrix', die de bond in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen heeft opgesteld. Daarin hebben econometristen berekend op welke afstanden Nederland de meeste kans op succes heeft in Vancouver. Op die onderdelen worden de eerste schaatsers afgevaardigd naar de Spelen.

De 500 meter komt er slecht af. Dus moeten de sprinters afwachten. Mulder meer dan Smeekens. ''Ik zit in de wachtkamer. Toen ik die matrix zag, dacht ik al: Wat is dit nou? Hebben we ons daarvoor twee keer op het podium bij de World Cup gereden?''

Mulder weet wel wat de wijze mannen van de schaatsbond te doen staat: de extra aanwijsplek die ze eigenlijk voor de ploegenachtervolging achter de hand wilden houden, aan de 500 meter toewijzen. ''Ik hoop dat ze verstandig naar de medaillekansen kijken.'' (ERIC DE JAGER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden