Scheuren in huizen door bouwproject Oostpoort

De hei-werkzaamheden voor het nieuwe ouderencomplex in de nieuwe wijk Oostpoort hebben in drie huizen scheuren veroorzaakt. De SP denkt dat het probleem groter is dan nu bekend en gaat de wijk in om verdere schade te inventariseren.

Sabine de Lucht
Bouwwerkzaamheden voor Oostpoort, vorig jaar. Beeld Floris Lok
Bouwwerkzaamheden voor Oostpoort, vorig jaar.Beeld Floris Lok

Woningbouwvereniging Ymere is eigenaar van de huizen en bevestigt dat er in drie huizen schade is. Volgens Ymere zal Waal, het aannemersbedrijf dat het project uitvoert, de schade afhandelen.

Waal zal volgens Ymere aanstaande dinsdag een schade-expert langssturen om de schade op te nemen. Het bedrijf zou van te voren de bewoners een brief hebben gestuurd om de huizen te bekijken voordat de hei-werkzaamheden van start gingen. Dit in verband met eventuele schade na de periode. Ook heeft de gemeente een brief met de plannen rondgestuurd. Bewoners zeggen echter geen brief te hebben ontvangen.

Verantwoordelijkheid
Deelraadslid Karel van der Weide van de SP vindt dat Ymere moet zorgen dat de schade wordt hersteld. Hij denkt dat het probleem groter is dan nu wordt gedacht en gaat de schade zelf inventariseren. 'Er zullen bewoners zijn die niet voor zichzelf durven op te komen. Misschien zijn er ook mensen die op vakantie waren en terug kwamen met schade in hun huis. We brengen een rapport uit met onze bevindingen.'

Van der Weide vreest bovendien voor verzakking van de huizen. 'De al bestaande woningen zijn gebouwd op zandgrond. Het kan zijn dat ze de hei-werkzaamheden niet aan kunnen en wegzakken.'

Het ouderencomplex is deel van de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe wijk 'Oostpoort'. De hei-werkzaamheden moeten 19 september klaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden