Scherpe Romney zoekt confrontatie met Gingrich

Met bijtende opmerkingen aan het adres van zijn opponent Newt Gingrich probeert de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zichzelf staande te houden in de race naar het Witte Huis. Dat bleek maandagavond in Florida - de staat waar volgende week voorverkiezingen worden gehouden - tijdens het televisiedebat tussen de vier overgebleven kandidaten.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het steekspel tussen Gingrich en Romney zette de toon gedurende het twee uur durende debat in Tampa. Door hun moddergooien kwamen de andere kandidaten, Ron Paul en Rick Santorum, er vrijwel niet aan te pas.

Oneervol
Romney leverde kritiek op Gingrich' optreden in Washington sinds 1999, het jaar waarin Gingrich terugtrad als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Volgens Romney was Gingrich' afscheid van zijn publieke functie bepaald oneervol en had hij zich sindsdien in Washington gedragen als 'influence peddler', een huis-aan-huisverkoper die met zijn handel loopt te leuren.

Verkopen van leugens

Gingrich, op zijn beurt, beschuldigde Romney, de voormalig gouverneur van de staat Massachusetts, van het jarenlang verkopen van leugens. Hij zei dat partijgenoten John McCain en Mike Huckabee, die het in 2008 opnamen tegen Romney in de strijd om de Republikeinse presidentskandidatuur, allebei al eens hadden opgemerkt dat Romney niet uitblinkt in het vertellen van de waarheid. Gingrich zei dat Romney zich daar in Florida nu ook schuldig aan maakte. 'Bij uw tocht door de staat zegt u dingen die onwaar zijn', aldus Gingrich.

Freddie Mac
Romney maakte een punt van de overeenkomst die het bedrijf van Gingrich heeft met Freddie Mac, de omstreden hypotheekverstrekker die overeind wordt gehouden door de Amerikaanse overheid. Freddie Mac, aldus Romney, 'heeft voor veel mensen veel slechts betekend, en u werkte daar'.

Ruime marge
Romney zag zich genoodzaakt de aanval te kiezen door zijn zwakke presteren in de voorverkiezingen in South Carolina, afgelopen zaterdag. Gingrich, tot dan toe vrijwel onzichtbaar, trok daar onverwachts de overwinning naar zich toe en versloeg zijn grootste rivaal met een ruime marge. In de peilingen in Florida is Romneys voorsprong ten opzichte van Gingrich sindsdien rap afgenomen.

Belasting
Romney gaf na lang aandringen eindelijk ook zijn belastinggegevens vrij. Hij blijkt in 2010 en 2011 in totaal 42,5 miljoen dollar bijeen te hebben geharkt. Daarover betaalde hij iets meer dan 6 miljoen dollar belasting.

Dat komt neer op een belastingtarief van circa 14 procent en dat is een stuk lager dan wat de doorsnee werkende Amerikaan moet afdragen. Dat zou komen doordat Romney's inkomen grotendeels bestaat uit rendement op investeringen.

null Beeld afp
Beeld afp
Romney (links) en Gingrich schudden elkaar na het debat de hand. De andere twee kandidaten kijken toe. Beeld afp
Romney (links) en Gingrich schudden elkaar na het debat de hand. De andere twee kandidaten kijken toe.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden