Scherpe daling te lang verhuurde woningen op Airbnb

Het verscherpt naleven van afspraken tussen Amsterdam en Airbnb lijkt vruchten af te werpen.

Beeld anp

In mei bleek nog maar vijf procent van alle woningen die op de site verhuurd werden langer dan zestig dagen geboekt te worden. Een jaar eerder, in mei 2016 dus, gebeurde dat nog bij 13 procent van alle advertenties.

De marktleider in vakantieverhuur van woningen sprak in december met Amsterdam af woningen die langer dan zestig dagen verhuurd worden te verwijderen van de site. Sinds maart van dit jaar gebeurt dat ook.

Die concessie van Airbnb heeft dus voor een afname van bijna tweederde gezorgd in het aantal te lang verhuurde woningen. Dat staat in een pakket cijfers dat Airbnb, conform de afspraken uit december, aan Ivens heeft overhandigd.

Misbruik
Amsterdam sloot de deal met Airbnb in de hoop huisjesmelkers dwars te kunnen zitten; verhuurders die meer toeristen langer toelaten in hun woning dan de regels toelaten. Dergelijk misbruik zorgt voor overlast in de stad. In oktober hoopt wethouder Ivens van Wonen overigens ook een meldplicht van kracht te laten gaan voor huiseigenaren die hun huis aan toeristen verhuren.

De wethouder zegt in een brief aan de gemeenteraad van maandag nog niet in te gaan op de cijfers. Dat gebeurt in oktober, als een uitgebreider overzicht van de situatie volgt en hij ook de werking van de overeenkomst met Airbnb belooft te belichten.

Oktober
Hoewel het grootste, is Airbnb niet het enige platform waar woningen verhuurd kunnen worden voor vakanties. Amsterdam houdt zelf cijfers van aanbieders als Wimdu en Homeaway bij. Wethouder Ivens belooft voor oktober ook statistieken over de situatie op die platformen.

Uit de maandag gepubliceerde cijfers blijkt dat er op 1 juni van dit jaar 17.812 'Amsterdamse' advertenties op Airbnb stonden. Ruim 14 duizend daarvan betroffen hele woningen, 3600 keer ging het om privé kamers en nog eens 63 keer werd een gedeelde kamer aangeboden.

Lees hier een interview met Airbnb-topman James McCLure: 'Markt voor Airbnb in Amsterdam is nog veel groter'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden