Proefles

Schermen: een enkel traantje achter een ijzeren masker

De stad wemelt van de cursussen en workshops. Maar welke zijn de moeite waard? PS neemt de proef op de som. Vandaag: schermen in de Sporthallen Zuid.

null Beeld Louis Bollee
Beeld Louis Bollee

In een licht gymzaaltje staat een bakkersdozijn kinderen in schermtenue te sparren. Beweegt de een vooruit, doet de ander een stap terug. Er wordt uitgehaald, ontweken én een hoop naar voren gestoken, met een floret - zo'n grotemensenbreinaald uit Pirates of the Caribbean.

Wordt iemand door een floret geraakt, klinkt er een piep. Laat twaalf kinderen op elkaar los en je hoort net zoveel schelle piepjes als in een Chinese magnetronfabriek.

Het aantal meisjes valt meteen op. Mocht het vooroordeel bestaan dat schermende kinderen vooral pre-pubers zijn die in vijf seconden een Rubikskubus oplossen en tijdens schoolreisjes obsessief priemgetallen oplepelen: dat klopt, maar slechts de helft bestaat uit jongens.

Piraatje spelen
Ik snap de Rubikskubus niet, ging nooit mee op schoolreisjes en heb bovendien nooit leren breien, maar ik heb me enorm op schermen verheugd. Want met een masker op je kop zwaardvechten: dat is natuurlijk net gecontroleerd piraatje spelen voor volwassenen, zo bedenk ik.

Dat klopt gedeeltelijk, maar zoals met zoveel olympische sporten blijkt schermen veel moeilijker dan het ­eruitziet. Het is niet zomaar een beetje lomp poeren met zo'n floret: er zijn regels, volgordes en tactieken.

De eerste die een stap zet, heeft bijvoorbeeld het recht tot aanvallen. Weert de tegenstander succesvol, dán mag er een ­tegenaanval worden ingezet. Dat klinkt allemaal overzichtelijk zat, maar eenmaal tegenover een geoefende schermer ben ik alles kwijt.

Ik zie alleen maar de punt van een floret op me af komen. Angstig heen en weer hakken helpt niet: ik word direct in mijn romp gestoken. Ik had moeten anticiperen, terugstappen, en daarna direct de ­tegenaanval in moeten zetten. We beginnen opnieuw.

Het is overigens goed dat ik een ijzeren masker op heb, want over mijn wang sijpelt een enkel traantje. Nu wil ik me niet aanstellen, maar de punt van een floret tussen je ribjes is best een akelig gevoel.

Waar Zaal Amsterdam Zuid, Sporthallen Zuid, Burgemeester Weeshuispad 54
Prijs Proefles is gratis, daarna €38 per maand + contributie (huur kleding en floret inbegrepen)
Voor wie wel Nieuwsgierige sportliefhebbers met geduld
Voor wie niet Snobs die ergens op in willen hakken
Drempelhoogte Erg laag: rustige, behulpzame mensen

Ik heb ter bescherming zo'n beige dwangbuis aan, maar dat is nou niet bepaald een maliënkolder. Ik zal beter moeten 'pareren' (weren) wil ik vanavond geen flanken vol blauwe bultjes hebben, als een door de pest geteisterde VOC-matroos.

Engelengeduld
Gelukkig zijn de instructeurs voorzichtig met nieuwkomers. Daarbij hebben ze behalve engelengeduld ook plezier in het overbrengen van de sport. En daarin zijn ze niet alleen.

Gevorderde schermers stappen op me af om me een nieuwe beweging te leren. Daardoor sta ik na een tijdje een stuk zelfverzekerder, duik ik niet meer wijfelend ­ineen als een gewapende schermer me uitdaagt en kan ik zelfs met een sprongetje succesvol een punt scoren.

Ondertussen wordt er goed naar elkaar gekeken. Dat kan intimiderend overkomen: wedstrijdschermers die rustig toezien hoe jij als onbehouwen nieuweling een potje staat te kloten, maar dat valt mee.

Schermers zijn lieve mensen die je onder hun hoede nemen. En je vervolgens gemeen tussen de ribben neersteken, dát wel.

Lees ook de vorige Proefles: Boulderen: in verticale Twisterpositie hoog boven de grond

null Beeld Floor Koop
Beeld Floor Koop

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden