Scherm houdt blauwalg Sloterplas tegen

Elke zomer is het weer hetzelfde liedje bij de Sloterplas: na een paar warme dagen komt er een zwemverbod vanwege blauwalg. Toch is er nu een oplossing gevonden, namelijk een anti-blauwalgscherm dat tot 1 oktober in het water bij de Varkensbaai hangt.

ter illustratie Beeld anp
ter illustratieBeeld anp

Bij het strandje aan de noordkant van de plas (bij het Sloterparkbad) scheidt een scherm het water van de baai van de rest van de plas. Het scherm is ruim 200 meter lang en hangt ter hoogte van de 2 meter dieptelijn in de plas. Hierdoor kan er geen blauwalg meer in dit deel van de Sloterplas stromen.

Elke nacht wordt er gedurende 8 uur schoon water in het afgeschermde deel gepompt. Het water wordt aan de westzijde het afgesloten gedeelte ingepompt op twee meter diepte. Deze locatie wordt extra gemarkeerd door een drijflijn.

Stadsdeel Nieuw-West heeft bijna een half miljoen euro vrijgemaakt om het water de komende drie jaar te helemaal ontdoen van de blauwalg, in de hoop dat de plas in 2016 een officiële zwemplek kan worden. Tot die tijd blijft het scherm in de Varkensbaai als tijdelijke oplossing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden