Schepen krijgen geen mariniers aan boord

Van Middelkoop wil onder geen beding extra beveiliging door mariniers aan boord van kwetsbare schepen, vooral omdat hij escalatie vreest als zo'n schip door piraten wordt overvallen. Foto EPA Beeld
Van Middelkoop wil onder geen beding extra beveiliging door mariniers aan boord van kwetsbare schepen, vooral omdat hij escalatie vreest als zo'n schip door piraten wordt overvallen. Foto EPA

DEN HAAG - Er komen geen bewapende mariniers aan boord van trage Nederlandse schepen in de zeeën bij Somalië.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar gisteren mee akkoord gegaan, omdat minister Eimert van Middelkoop van Defensie enkele alternatieven overweegt.

De minister wil in uitzonderlijke gevallen aan de commandant van de EU-missie vragen het Nederlandse fregat aan de missie te onttrekken om het kwetsbare schip dan individueel te begeleiden. Dat is tot nu toe twee keer gebeurd.

Van Middelkoop bekijkt ook de manier waarop de Fransen hun schepen beveiligen. Daarbij worden mariniers vanuit een helikopter op enkele schepen tegelijk afgezet, terwijl er een oorlogsschip in de buurt is. Van Middelkoop zei echter nadrukkelijk de reders geen enkele zekerheid te kunnen geven.

Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reders, voelde zich daardoor met een kluitje in het riet gestuurd. ''Waar hebben we een marine voor? Toch om ons tegen piraten te beschermen en niet alleen voor recepties?'' zei ze.

Van Middelkoop wil onder geen beding extra beveiliging door mariniers aan boord van kwetsbare schepen, vooral omdat hij escalatie vreest als zo'n schip door piraten wordt overvallen. Niet alleen oppositiepartijen VVD en PVV hadden daar scherpe kritiek op, ook regeringspartijen CDA en ChristenUnie (CU) veroordeelden zijn houding. Met zijn alternatieve mogelijkheden kreeg de minister CDA en CU aan zijn zijde, waardoor een mogelijk crisis in het kabinet werd afgewend.

VVD en PVV bleven wel kritisch. De VVD vreest dat straks alleen Nederland zijn schepen geen beveiliging kan bieden, zodat die een gemakkelijk doelwit van piraten worden. Woordvoerder Arend Jan Boekestijn vond dat de minister een voorbeeld moest nemen aan zeehelden als Tromp en De Ruyter, die al op piraten joegen.

De PVV had de simpelste oplossing. ''Als Nederlandse mariniers drie piratenschepen naar de bodem van de zee hebben gejaagd, zullen alle andere piraten daarna met een grote boog om Nederlandse schepen heen varen,'' zei woordvoerder Raymond de Roon. Als de minister daarmee problemen heeft, kon hij volgens de PVV maar beter minister van Padvinderij worden.

Van Middelkoop wees erop dat de schepen die tot nu toe zijn gekaapt, zich niet hebben gehouden aan de regels die de Europese Unie heeft gesteld voor beveiliging van een groep schepen tegelijk. Alle andere vrachtschepen zijn volgens de minister veilig door de zeeën bij Somalië gekomen.

Wekelijks varen vijf tot tien schepen onder Nederlandse vlag door de Golf van Aden en ten oosten van Somalië, een belangrijke vaarroute én jachtgebied van Somalische piraten. Volgens Van Middelkoop lopen slechts zes tot acht schepen per jaar het risico te worden overvallen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden