'Schelden gebeurt op steeds jongere leeftijd'

Dikzak, relnicht, homo, heks en kutkind. Het zijn scheldwoorden die kinderen op de basisschool tegen elkaar gebruiken. En dat doen ze op steeds jongere leeftijd.

Het Parool
Kinderen gebruiken op steeds jongere leeftijd scheldwoorden. Beeld anp
Kinderen gebruiken op steeds jongere leeftijd scheldwoorden.Beeld anp

Dat blijkt uit de PestThermometer van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Dat is een peiling onder kinderen en leerkrachten uit de groepen 6, 7 en 8.

"Uit de peiling onder leerlingen blijkt dat kinderen vooral pesten met uiterlijk. Dat begint al vroeg. Hoewel we de peilingen hebben gehouden bij groep 6, 7 en 8 hebben we geluiden gehoord dat er op deze manier al wordt gepest vanaf groep 3," verklaart Bamber Delver, directeur van de academie.

Top vijf
De academie, die ook een opleiding tot Anti Pest Coördinator aanbiedt, stelde op basis van de peiling een top vijf meest gebruikte scheldwoorden samen.

Op de eerste plaats staan scheldwoorden die over het uiterlijk gaan zoals dikzak of skelet. Homo en gay staan op de tweede plaats. Op nummer drie 'je stinkt' of 'je ruikt vies.'

Scheldwoorden die slaan op iemands gedrag, zoals heks, pestvogel of relnicht zijn vierde en op vijf staat kutkind en alle variaties daarop als kutbroer, kutjuf of- meester.

Ingrijpen
Delver adviseert ouders en leerkrachten direct in te grijpen: "Taalgebruik en pesten gaan hand in hand. Sta geen enkel scheldwoord toe."

De resultaten van de PestThermometer worden besproken op 19 april tijdens het 5e Nationaal Congres Pesten in Utrecht. Aan het congres nemen zo'n 80 leerkrachten en docenten deel.

Lees ook: 'Kijk in de spiegel, pesten zit in onze samenleving'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden