Scheidingsfabriek voor plastic afval in de haven

In de haven komt een scheidingsfabriek voor plastic afval. Een aan de TU Delft bedachte techniek kan diverse soorten plastic uiteendrijven tot bijna zuivere grondstoffen, zodat ze na recycling niet meer alleen geschikt zijn voor kliko's en bermpaaltjes.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vlak bij afvalenergiebedrijf AEB en andere afvalinzamelaars in de Amsterdamse haven wordt al gebouwd aan de fabriek, die Plastic Recycling Amsterdam (PRA) gaat heten. De fabriek, een samenwerking van TU Delftspinoff Umincorp en afvalinzamelaar Milieu Service Nederland, kan per jaar 17.000 ton plastic geschikt maken voor hergebruik.

De fabriek richt zich op plastic uit huishoudelijk afval. PRA zou bijvoorbeeld goed uit de voeten kunnen met door Amsterdammers uit hun afval gescheiden plastic, maar ook met de plastics die door de nascheidingsinstallatie van AEB uit het huisvuil zijn gehaald.

PRA heeft genoeg capaciteit voor de helft van de plastics die Amsterdammers weggooien, schat Gerbrand Marbus van PRA. Er is ook nog ruimte voor uitbreiding van de fabriek.

Beperkt bruikbaar
Recycling van plastic is nu geen sinecure. Zelfs in één verpakking worden soms verschillende plastics gecombineerd. Het Centraal Planbureau concludeerde vorig jaar in een kritische studie dat uiteenlopende soorten plastics terechtkomen in een mix die maar heel beperkt bruikbaar is voor het maken van nieuwe plastics. Daardoor is de waarde van deze mix minimaal. In de haven van Rotterdam bouwen zich grote voorraden op die soms alsnog eindigen in de verbrandingsoven.

"Gerecycled plastic wordt daarom in de praktijk alleen gebruikt voor het maken van laagwaardige spullen, zoals klikobakken en bermpaaltjes," zegt Marbus.

Door plasticsnippers door een 'magnetisch bad' te leiden kan PRA verschillende soorten harde plastics van elkaar scheiden. Onder invloed van het magnetisch veld groeperen de vlokken zich in verschillende lagen, doordat alle plasticsoorten net weer een ander soortelijk gewicht hebben.

Deze MDS-techniek, Magnetische Dichtheid Scheiding, heeft zich al bewezen in Biddinghuizen bij een andere fabriek van Umincorp.

Ruwe aardolie
Volgens Umincorp komen uit het magnetisch bad voor 99 procent zuivere plastics die kunnen concurreren met uit ruwe aardolie gemaakte nieuwe plastics. Hergebruik van plastics geeft volgens Umincorp 90 procent minder CO2-uitstoot.

Eerder deze maand maakte Umincorp een nieuwe investeerder bekend: Ingka Group, het moederbedrijf van Ikea. Het investeringsbedrag is niet bekend gemaakt. "Het laat zien dat grote spelers geloven in deze techniek," zegt Marbus. En misschien ook dat het naïef is om te veronderstellen dat fabrikanten hun ontwerpen aanpassen en in de toekomst geen mengelmoes aan plastics meer gebruiken? Marbus: "Allebei is nodig."

Umincorp kiest voor de Amsterdamse haven omdat rond de groeiende stad veel plastic afval bijeenkomt. De eerste helft van de naam Umincorp is dan ook een afkorting voor Urban Mining, het groene ideaal om steden te beschouwen als een goudmijn voor grondstoffen. Veel plasticafval wordt nu zelfs buiten Nederland verwerkt, met als gevolg nog meer CO2-uitstoot.

Circulaire economie
Voor de haven betekent PRA een nieuwe aanwinst rond afval en recycling, de zogeheten circulaire economie. Dat is een speerpunt van het havenbedrijf. Plastics die echt niet te recyclen zijn worden elders in de haven omgezet in scheepsbrandstof door het bedrijf Iges, het vroegere Bin2Barrel. De Amsterdamse haven wordt op die manier, zo zegt Roon van Maanen van het havenbedrijf, 'een echte circulaire plastic hub.'

Lees ook: Fabriek in de haven zet afvalplastic om in brandstof

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden