Plus

Scheiding UvA-HvA in zicht

Sinds 2004 vormen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een bestuurlijke eenheid. Het einde van dit ongelukkige huwelijk komt in zicht.

Demonstraties bij het Maagdenhuis, vorig jaar Beeld ANP
Demonstraties bij het Maagdenhuis, vorig jaarBeeld ANP

Onder leiding van de raad van toezicht werd gisteravond gezocht naar een uitweg uit de bestuurscrisis, die sluimerde nadat de voorzitter van het college van bestuur, Louise Gunning, vorig jaar aftrad.

Terwijl een opvolger nog niet was benoemd, werd vorige maand het vertrek bekend van vicevoorzitter Hans Amman. Een brandbrief van een UvA-coalitie van decanen (faculteitshoofden) en mede­- zeggenschapsorganen zette de verhoudingen verder op scherp.

Ammans vertrek hield verband met een meningsverschil met de raad van toezicht; Amman vindt de UvA en HvA te groot als eenheid, met ruim 80.000 studenten, 9000 medewerkers en een budget van 1 miljard. Amman wil de fusie terugdraaien.

De raad van toezicht wil eerst evalueren. In de coulissen stonden nieuwe collegeleden klaar: Karen Maex als rector-magnificus en Geert ten Dam als collegevoorzitter. Maar in de brandbrief zinspeelde de UvA-coalitie op het blokkeren van die benoemingen. Gewaarschuwd werd voor ongelukken vanwege de HvA, die kampt met financiële problemen, uitval van studenten en lage studierendementen.

Judaskus
Op de HvA ervaren ze de zorgen als judaskus van een partij die de hogeschool als het dommige neefje ziet, dat uit goedertierenheid werd getolereerd.

Ja, de studentenaantallen lopen iets terug en de resultaten vallen tegen. Maar er zijn verbeterplannen in uitvoering. En de laatste, nog ongepubliceerde jaarcijfers geven volgens ingewijden geen reden tot zorg.

Bij de HvA heerst al onvrede over luidruchtige UvA-clubjes die meer inspraak en minder bouwprojecten eisen en het bestuur verlammen. De interne UvA-twisten bereikten vrijdag de ondernemingsraad.

De voorzitter en vicevoorzitter ruzieden over de procedure rond de benoeming van Maex en Ten Dam. Het sterkt HvA'ers in het idee dat de hogeschool best zonder de UvA kan. De UvA-decanen juichen dat toe. Al in 2013 bleek dat de voornaamste doelen - samenwerking op gebied van onderwijs en onderzoek - niet zijn gehaald.

Een compromis is tijdelijk extra mankracht voor het bestuur en versnelde evaluatie, waarna universiteit en hogeschool uit elkaar gaan. Alleen op gebieden met aantoonbare voordelen, zoals ict, kan de samenwerking blijven. De voorwaarde: iedereen stemt in met Maex en Ten Dam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden