Scheepvaartmuseum: partycentrum of historisch museum?

Het Scheepvaartmuseum verkeert sinds de heropening in 2011 in verwarring over de koers. De nieuwe directeur moet de schade herstellen.

Het Scheepvaartmuseum mist al bijna vijf jaar een duidelijke strategie.Beeld Floris Lok

Het Scheepvaartmuseum mist al bijna vijf jaar een duidelijke strategie. Ook zijn er spanningen tussen de commerciële tak, die het gebouw verhuurt voor feesten en partijen, en het museale deel.

Dit staat in een rapport van een advies­bureau, geschreven in opdracht van de ondernemingsraad en in bezit van Het Parool. Aanleiding was de directiecrisis die eind vorig jaar leidde tot het vertrek van directeur Pauline Krikke, amper een jaar na haar komst.

Krikke - senator voor de VVD, oud-wethouder in Amsterdam en oud-burgemeester van Arnhem - krijgt in het rapport van bureau Basis & Beleid zware verwijten. Ze opereerde solistisch en intimideerde en schoffeerde medewerkers, aldus personeelsleden.

Feesten en partijen
Onder Krikke verergerden de problemen. Maar, waarschuwen de rapporteurs: haar vertrek neemt de knelpunten niet weg. 'Groot manco is het ontbreken van een duidelijke missie en visie op de rol van het museum.' Zoals medewerkers in gesprekken met de rapporteurs zeiden: "Zijn we er voor feesten en partijen of staat de museale functie voorop?"

Na de renovatie in 2011 is er geen eenduidig antwoord gekomen op die vraag. Eind 2013 leek de balans door te slaan naar degenen die het museum in hoofdzaak zien als expositieruimte van historische schatten. Maar sindsdien zijn volgens het rapport ook beslissingen genomen ten faveure van de commerciële tak, zoals de verhuur van het museum voor het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Schade herstellen
In het rapport krijgt ook de raad van toezicht ervan langs. Tot eind vorig jaar stonden de toezichthouders op te grote afstand. In het museum hebben ze weinig draagvlak, mede doordat geen enkele toezichthouder een achtergrond in de culturele sector of de museumwereld heeft. Sinds vorige maand heeft de raad een nieuwe voorzitter, CDA-senator Wopke Hoekstra. Ook hij heeft geen achtergrond in de culturele of museale sector.

Dat ligt anders bij de opvolger van Krikke. Michael Huijser begint 1 juli. Hij werkt ruim twintig jaar in de kunst- en museumwereld, onder meer bij het Rembrandthuis. Volgens het rapport moet hij de schade in de organisatie herstellen en zorgen voor nieuw vertrouwen.

In een schriftelijke reactie op dit artikel meldt een woordvoerder van het museum: 'We zijn volop bezig een nieuwe fase in te gaan en dat geeft energie, optimisme en vertrouwen. Het rapport bevat een aantal nuttige adviezen. Directie, raad van toezicht, medewerkers en sponsoren gaan met veel energie aan de slag om verder te bouwen aan dit schitterende museum.'

Zaterdag volgt een uitgebreide reconstructie.

Pauline Krikke.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden