Scheepvaartmuseum lange tijd dicht voor renovatie

AMSTERDAM - Het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam is vanaf maandag tweeëneenhalf jaar gesloten voor een grootscheepse renovatie.Het verouderde gebouw is na 350 jaar toe aan een opknapbeurt en het museum wil beter zijn ingericht voor grotere bezoekersaantallen.

De laatste dagen voor de sluiting loopt het nog storm, aldus een woordvoerster vrijdag. Er komen twee keer zoveel bezoekers als op een normale dag om een glimp op te vangen van de maritieme geschiedenis van Nederland.'Kapers en piraten'

Zaterdag zullen 'kapers en piraten' het VOC-schip Amsterdam naast het museum belagen. Zondag, de laatste dag voor de verbouwing, is het museum gratis toegankelijk. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zal die dag om 17.00 uur het gebouw op slot doen.

In de tijd dat het museum openging in de jaren zeventig kwamen er jaarlijks enkele tienduizenden mensen binnen. Inmiddels trekt het Scheepvaartmuseum rond de 200.000 bezoekers en worden er in de toekomst 300.000 museumgangers per jaar verwacht. Het huidige monumentale gebouw kan deze aantallen niet verstouwen.Beleving centraal

Het Scheepvaartmuseum wil met de verbouwing inspelen op de veranderende museumwensen van bezoekers. Mensen willen sneller door het museum lopen en voor een specifiek onderwerp kunnen kiezen. ''Zeker bij jongeren staat de beleving centraal'', aldus directeur Willem Bijleveld. ''Als we ons nu niet aanpassen, zullen de bezoekersaantallen de komende jaren ongetwijfeld weer gaan dalen.''

Ook het uit 1656 daterende gebouw zelf, het voormalige 's Lands Zeemagazijn van de marine, is hoognodig aan vernieuwing toe. Het is het laatste Rijksmuseum in Nederland dat nog geen klimaatsysteem heeft.

Tijdens de renovatie halen bouwvakkers verder tussenvloertjes en wandjes weg die in de loop der jaren zijn aangebracht. Dit herstelt de doorkijk van ramen van de ene naar de andere kant van het gebouw. De binnenplaats krijgt een glazen overkapping, ondersteund door een metalen frame. Dit overigens tot verdriet van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, die vrezen dat het monumentale karakter van de onoverdekte binnenplaats verloren gaat.Heropening in 2009

Na de heropening op 9 september 2009 kunnen bezoekers vanaf de binnenplaats kiezen voor een onderwerp van hun interesse. ''De een kiest dan voor een tentoonstelling over bijvoorbeeld globes of schilderijen, de ander kiest ervoor om meegenomen te worden in de geschiedenis.'' Ook de winkel, het museumcafé en enkele partyzalen zijn vanaf de binnenplaats te bereiken.

De renovatie vindt tegelijkertijd plaats met talrijke andere opknapbeurten van musea in Amsterdam. Ook het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Paleis op de Dam worden momenteel onder handen genomen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden