Scheepvaart zorgt voor meer geluidsoverlast op de grachten

Het scheepvaartverkeer op de grachten heeft vorig jaar voor meer overlast gezorgd dan in 2016. Vooral het aantal meldingen van geluidsoverlast nam toe, van 759 naar 975.

Corrie Gerritsma en Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

Dat staat in de jaarlijkse Grachtenmonitor die Waternet in opdracht van de gemeente heeft gemaakt. Het gaat om herrie van zowel pleziervaartuigen als de commerciële rondvaart. Open sloepen zijn de grootste bron van ergernis.

De meldingen van lawaaioverlast werden voornamelijk gedaan op de Prinsengracht (173), Brouwersgracht (104) en Oudezijds Voorburgwal (73), de drukste bevaren grachten. Er werden vorig jaar 176 boetes uitgedeeld voor geluidsoverlast.

Een poging om de geluidsoverlast te bestrijden met meer dan alleen handhavers komt maar moeizaam van de grond. Er zijn plannen voor een vaarverbod op de Oudezijds Voorburgwal, zodat de binnenstadbewoners ontlast worden.

Maar de geluidsmeters die op de gracht zijn geplaatst, registreren weinig overlast, zodat het de vraag is of het verbod wel doorgang kan vinden.

Kwestie van pieken
In juni vorig jaar werd het meest geklaagd over lawaai vanaf het water (meer dan 250 klachten). Waternet zette in de zomermaanden daarna zes extra toezichthouders in die tot één uur 's nachts aan het werk bleven. Dat leidde direct tot een afname van het aantal klachten.

De drukte op het water is een kwestie van pieken. Op een gemiddelde dag vanaf april passeren er op de Prinsengracht ter hoogte van het Anne Frank Huis zo'n 200 boten.

Op zomerse dagen zijn uitschieters boven de 400 geen uitzondering en op de drukste dag van het jaar waren werden er bijna 600 vaartuigen geteld. Om knelpunten zoals bij het Anne Frank Huis en de Eenhoornsluis te ontlasten werd in 2017 op de hele Prinsengracht eenrichtingsverkeer ingevoerd. Dit eenrichtingsverkeer is ook dit jaar van kracht.

Als extra maatregel werd de vaarsnelheid bijna overal verlaagd van 7,5 naar 6 km/uur. Dat had effect: het aantal meldingen van snelheidsoverlast is van 305 in 2016 gedaald naar 275 in 2017. Er werden 108 boetes uitgedeeld voor te hard varen.

Wrakken
Of het steeds drukker wordt op de grachten is de vraag: het aantal vignetten dat werd uitgegeven voor pleziervaart slonk 12,3 procent tot 7276.

Waternet kreeg vorig jaar ook meer meldingen van gezonken vaartuigen. Het aantal wrakken groeide van 200 naar 289. Waternet takelde 117 boten uit het water, de overige werden door de eigenaren zelf geborgen.

Ook de GGD kijkt mee, als een verwaarloosde boot voor onhygiënische situaties zorgt moet de boot worden schoongemaakt of weggesleept. Dit gebeurde vorig jaar 44 keer. Een laatste verklaring voor het geslonken aantal vignetten is het verbod op tweetaktmotoren dat vorig jaar is ingegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden