Scheepsverkeer gestremd, bruggen dicht door warmte

De scheepvaart in Amsterdam kan vanaf dinsdag geen gebruik maken van zowel de Oostroute als de Westroute.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De scheepvaart in Amsterdam kan vanaf dinsdag geen gebruik maken van zowel de Oostroute als de Westroute. Door langdurige en extreme warmte is het metaal van bruggen zodanig uitgezet dat die 'op slot zitten'. Het koelen van de bruggen met water uit de gracht helpt niet meer.

Maandag meldde de gemeente al dat de Oostroute tot nader order gestremd is. Onder het twaalftal bruggen van de Oostroute, ook wel Amstelroute genoemd, vallen onder meer de Hortusbrug en de Berlagebrug. Bij de Westroute (Kostverlorenvaartroute) gaat het onder meer om de Wiegbrug, Kinkerbrug en Overtoomsesluis.

Alternatieve route
De scheepvaart wordt door Waternet geïnformeerd over de sluiting en de omleiding. Schepen konden aanvankelijk nog wel door de stad van en naar het IJ varen via de alternatieve Westroute.

"Een alternatief is om te varen via Haarlem en mogelijk is of komt er ook nog een alternatieve vaarroute door Amsterdam," aldus een woordvoerder. "Samen met Waternet zoeken we dat nog uit.'' Waterbeheerder Waternet informeert de scheepvaart over sluitingen en omleidingen.

Pleziervaart
Niet alleen de beroepsvaart, ook de pleziervaart heeft last van bruggen die niet opengaan, zoals de zeilboten die gebruik maken van de Staande Mast Route door de stad. Die is bedoeld voor schippers op schepen met masten hoger dan zes meter die van het Markermeer naar de Zeeuwse wateren willen varen. Sloepjes en andere kleine bootjes kunnen meestal wel onder de bruggen doorvaren.

"Om ervoor te zorgen dat de wachtende schepen de stad nog door kunnen, wordt dinsdagavond en 's nachts gekoeld. De bruggen op de Westroute zijn in de nacht tussen 04.00 en 05.00 uur open, als dat kan zonder schade te veroorzaken," aldus de woordvoerder van de gemeente.

Lees ook: RIVM activeert Nationaal Hitteplan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden