Schatten TU vergaan in brand

DELFT - Bijna een etmaal heeft het geduurd voordat vanmorgen vroeg het signaal 'brand mees-ter' kon worden gegeven bij de faculteit bouwkunde van TU Delft. Het gebouw aan de Berlageweg is zo goed als verwoest. De ongeveer zeshonderd geëvacueerde omwonenden van het uitgebrande TU-gebouw in Delft konden in de loop van de dag weer naar huis.

Een sloopbedrijf is bezig een sloopplan op te stellen. Naar verwachting kunnen de slopers op zijn vroegst morgen aan de slag. De instanties willen snel met de sloop beginnen omdat ze bang zijn dat het gebouw alsnog verder instort.

De afgebrande faculteit Bouwkunde telde dertien etages. Vanaf de derde is het volgens de brandweer volledig afgebrand. Het vuur ontstond door kortsluiting op de zevende verdieping. Wellicht kunnen de kelder en de laagbouw behouden blijven.

Twee studentes bouwkunde keken gistermiddag op veilige afstand achter een afzetting ontzet toe. Beide vrouwen hebben hun schetsen en schaalmodellen van hout en karton hard nodig om over een paar maanden te mogen afstuderen.

Nog meer dan voor hun eigen werk vrezen de aanstaande bouwkundigen voor de bibliotheek en de antieke stukken die in het gebouw van de faculteit bouwkunde waren opgeslagen. In de schatkamer van de faculteit stonden onder meer schaalmodellen van Jean Prouvé, Le Corbusier, Loos, Duiker, Frank Lloyd Wright en Gerrit Rietveld.

Verder bezit de faculteit een bijzondere collectie stoelen van de ontwerpers Oud, Prouvé, Gispen en Rietveld. Stuk voor stuk collectorsitems die nu hoogstwaarschijnlijk verloren gaan in het vuur of het bluswater.

De brandweermannen konden het faculteitsgebouw al enkele uren na het uitbreken van de brand niet meer in vanwege instortingsgevaar.

Volgens de TU Delft kan de exacte schade van de brand nog niet worden vastgesteld. Maar dat veel onderzoekswerk en historisch materiaal is bij de brand verloren is gegaan, daar twijfelt niemand meer aan. Wel zijn alle centraal opgeslagen computerbestanden gered. (Van een verslaggever)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden