Schatten in beerput onder museum

Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski verwacht waardevolle informatie te halen uit de beerput onder museum Ons' Lieve Heer op Solder in het pand Oudezijds Voorburgwal 40. Na onderzoek zal hij met zijn team het huishouden van de voormalige schuilkerk kunnen reconstrueren.

In de beerput gevonden glaswerk Beeld Joost van Weerdenburg
In de beerput gevonden glaswerkBeeld Joost van Weerdenburg

Het hart van Jerzy Gawronski sloeg even over toen hij vorige week met zijn team de enorme beerput onder het museum vond. 'Dit is een knaller,' zegt Gawronski. 'Maar we moesten meteen aan de slag.'

Het bijzonderst aan deze beerput is de historische context. Ons' Lieve Heer op Solder is een oude 'huiskerk'. Een geheime kerk op de bovenste drie verdiepingen van dit woonhuis.

Verduidelijking
In de zestig Amsterdamse schuilkerken kwamen katholieken samen, nadat de stad in 1578 bij de Alteratie tot het protestantisme was overgegaan. Het stadsbestuur kneep echter wel een oogje dicht bij deze kerken. In het tegenwoordige museum woonde vroeger de pastoor, met enkele geloofsgenoten.

'Daarom is dit niet zomaar een huis, maar heeft het een bijzondere historie. Door deze vondst kunnen we meer te weten komen over het katholicisme in het Amsterdam van de zestiende en zeventiende eeuw. Het is niet ondenkbaar dat we bijvoorbeeld zegels van kerkelijke brieven vinden.'

De beerput was de bak onder het schijthuis. Met de uitwerpselen belandde ook al het huisvuil in de beerput. Archeologen vinden wel vaker beerputten in Amsterdam, maar deze is bijzonder door zijn grootte: vier bij twee meter en tweeënhalve meter diep. Dat komt doordat vier huishoudens op de bak waren aangesloten.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden