Schatrijk Noorwegen weet geen raad met zijn geld

Terwijl de meeste Europese landen nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen, moeten de Noren beslissen wat ze met hun gigantisch staatsfonds moeten aanvangen. Het geld uit de Noorse olie- en gasindustrie werd zorgvuldig geïnvesteerd in wat door velen als het grootste staatsfonds ter wereld wordt beschouwd. De nieuwe conservatieve Noorse overheid overweegt nu om het fonds, met een geschatte waarde van 1 biljoen dollar (0,75 biljoen euro) tegen 2020, op te splitsen.

Het grootste deel van het geld in het Noorse staatsfonds komt uit taksen en winsten uit de olie- en gasindustrie. Beeld EPA
Het grootste deel van het geld in het Noorse staatsfonds komt uit taksen en winsten uit de olie- en gasindustrie.Beeld EPA

Ongeveer één miljard euro, dat is het bedrag dat wekelijks door het kantoor van het staatsfonds in het gebouw van de Centrale Bank in de Noorse hoofd Oslo stroomt. In dat kantoor werken 200 mensen en de kantoren in New York, Londen, Shanghai en Singapore hebben in totaal nog eens 100 werknemers.

Het doel van het staatsinvesteringsfonds is om langzaam maar zeker genoeg rijkdom op te bouwen zodat Noorwegen een welvarend land kan blijven, ook lang nadat de gas- en oliereserves zijn uitgeput. Het fonds bezit ongeveer één procent van de totale hoeveelheid aandelen ter wereld en is eigenaar van ongeveer twee procent van alle geregistreerde bedrijven in de wereld. "Dit is natuurlijk een werk van lange adem, de resultaten worden gemeten in decennia en niet in jaren" vertelt Yngve Slyngstad, CEO van het fonds.

Eén, twee of drie fondsen?
Het fonds mag dan een succesverhaal lijken, volgens Bruno Gerard, professor aan de Business School in Oslo, moet het dringend veranderd worden. "Het zal op termijn onmogelijk worden om een dergelijk grote stroom van geld te beheren binnen één organisatie" vertelt hij. "Het nadeel van zo een grote organisatie is dat wanneer er fouten gemaakt worden, de impact enorm is. Het zou beter zijn als we het fonds opsplitsten in meerdere kleine fondsen."

"Moeten het twee fondsen worden of drie?", vraagt Erna Solberg, partijleider van de pas verkozen conservatieve partij zich af. Ze stelt voor dat er een debat komt in het parlement. Anderen zijn van mening dat het fonds te veel aandelen in de portefeuille heeft en dat het geld beter zou worden uitgegeven aan infrastructuur en onderzoek.

Wanneer er echter te veel geld gepompt wordt in de Noorse economie loopt die het risico over te verhitten. Wat er ook gebeurt met het fonds, één ding is zeker: Noorwegen loopt financieel ver voor op de rest van Europa.

Erna Solberg, voorzitster van de Noorse conservatieve partij. Beeld reuters
Erna Solberg, voorzitster van de Noorse conservatieve partij.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden