Schandaal Volkswagen slaat diepe krater in imago Duitsers

Automaker Volkswagen likt zijn wonden. Het schandaal met de dieselmotoren heeft een diepe krater geslagen in het oerdegelijke imago van de Duitsers. In het kielzog worden ook andere automakers geraakt.

Volkswagen ceo Martin Winterkorn (R) en ceo van Porsche Matthias Mueller (M) spreken met Angela Merkel (L) Beeld ANP
Volkswagen ceo Martin Winterkorn (R) en ceo van Porsche Matthias Mueller (M) spreken met Angela Merkel (L)Beeld ANP

Topman Martin Winterkorn van Volkswagen trok gisteravond al zijn conclusies en naar verwachting gaan er morgen meer koppen rollen. Onder anderen de baas van de Amerikaanse activiteiten, Michael Horn, loopt kans aan de dijk te worden gezet. En ook de baan van chef merkontwikkeling bij VW, Heinz-Jacob Neusser, staat op de tocht. Net als die Ulrich Hackenberg, topman van het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Audi, en Wolfgang Hatz, die eindverantwoordelijk is bij de motorendivisie van Porsche.

Volkswagen gaf al aan dat het man en paard zal noemen in de affaire. 'Alle betrokkenen in deze situatie, die heeft geresulteerd in een onmeetbare schade voor Volkswagen, zullen de volledige consequenties moeten dragen', gaf de automaker aan in een verklaring.

De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt kondigde aan dat de fraude bij Volkswagen reden is ook bij andere autofabrikanten steekproeven te nemen. BMW werd door sommige media al als overtreder genoemd. In een reactie duikelde het aandeel BMW op de beurs in Frankfurt 5,2 procent.

Voor Europese consumentenorganisaties is het schandaal aanleiding om de manier waarop de uitstoot van auto's wordt getest snel te verbeteren. Ook vanuit Brussel zwelt de roep om 'robuuste testen' aan. De invoering van een nieuwe testprocedure staat gepland voor 2017, maar een aantal autofabrikanten probeert die te vertragen.

Morgen komen de hoge heren van Volkswagen bijeen om onder meer over de toekomst van het bedrijf te praten. Ze zullen de verantwoordelijken terechtwijzen en de opvolger van Winterkorn bekendmaken. Matthias Müller, de huidige baas van sportwagenfabrikant Porsche, lijkt de belangrijkste gegadigde. Overigens is nog niet bekend in hoeverre de affaire de Nederlandse markt heeft geraakt. Volkswagen-importeur Pon verstopte zich achter de verklaring vanuit het Volkswagen-hoofdkwartier in Wolfsburg. 'Alles wat we meer over de affaire zeggen, geeft ruis op de lijn en kan uit zijn verband worden gerukt', aldus een zegsman.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden