Schafthuizen blijft Reve-biografie aanvechten

Joop Schafthuizen wil koste wat kost voorkomen dat het derde deel verschijnt van een omstreden biografie over zijn levenspartner Gerard Reve (1923-2006). Zijn advocaat heeft de opdracht gekregen een bodemprocedure te beginnen na de uitspraak van het gerechtshof een week geleden, liet Schafthuizen woensdag weten.

Joop Schafthuizen, de levenspartner van Gerard Reve tot aan diens dood. Beeld ANP
Joop Schafthuizen, de levenspartner van Gerard Reve tot aan diens dood.Beeld ANP

Het hof in Amsterdam bepaalde in hoger beroep dat uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas toch het derde deel van de biografie over de schrijver mogen publiceren. Schafthuizen, die 30 jaar de levenspartner was van Reve, vindt de inhoud echter te kwetsend. Het derde deel, dat gaat over de jaren waarin hij een relatie had met de auteur, zou het beeld oproepen dat het leven van de twee alleen maar om erotiek, drank en geld draaide.

Schafthuizen probeerde het boek via een kort geding tegen te houden. De rechtbank besliste dat de biografie alleen in sterk verdunde vorm mag verschijnen, zonder citaten uit niet-gepubliceerd werk van Reve. De uitgeverij en de biograaf gingen daarop in hoger beroep.

De eerste twee delen van de biografie zijn al verschenen en Schafthuizen was daar ook tevreden over. Met betrekking tot het derde deel menen uitgeverij Van Oorschot en biograaf Maas dat Schafthuizen toestemming heeft gegeven voor publicatie. De levensgezel van Reve betwist dat.

De bodemprocedure bij de rechtbank in Amsterdam kan gemakkelijk 1 tot 2 jaar in beslag nemen. Volgens de advocaat van Schafthuizen, Olaf Trojan, zal via de bodemprocedure ook de schade worden verhaald als de uitgeverij toch besluit het derde deel te publiceren. Na de uitspraak van het gerechtshof liet de uitgever weten dat de verschijning van 'Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven 3 - De laatste jaren' voor het najaar staat gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden