'Schaf de dure AWBZ af'

AMSTERDAM - De gezondheidszorg staat een nieuwe revolutionaire reorganisatie te wachten. De zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken wordt vrijwel zeker vanuit de staatsverzekering AWBZ overgeheveld naar particuliere verzekeraars en de gemeenten.Dit adviseert de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aan staatssecretaris Jet Bussemaker.

Het advies is in lijn met het standpunt van Bussemaker, die eerder al heeft gezegd dat de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) alleen toegankelijk moet zijn voor langdurige zorg die niet verzekerbaar is.

De staatssecretaris wacht nog op een soortgelijk advies van de Sociaal Economische Raad, dat eind deze maand komt. Zij zal nog voor de zomer een besluit nemen over het voortbestaan van de AWBZ. Zij vindt dat snel iets moet gebeuren. De AWBZ kost jaarlijks 25 miljard euro en de uitgaven lopen elk jaar met twintig procent op.

De opheffing van de AWBZ binnen vier jaar is nodig om de zorg betaalbaar te houden, stelt voorzitter Rien Meijerink van de Raad. Er kan veel worden bezuinigd door bijvoorbeeld het verblijf in verzorgings- en verpleeghuizen, en de zorg in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, onder te brengen in de particuliere zorgpolis. De commerciële verzekeraars krijgen dan financieel belang bij goedkopere opvang voor chronisch zieken. Die kunnen bijvoorbeeld in aanleunwoningen worden opgevangen.

Een deel van de AWBZ-zorg moet volgens het advies worden overgeheveld naar de gemeenten, die een zwaardere wettelijke zorgplicht krijgen.

Volgens de RVZ zijn sommige groepen chronisch zieken, onder wie ouderen, dementen en schizofrene patiënten, beter af als hun zorg wordt weggehaald bij de staatsverzekering.

Maar voor mensen met een aangeboren handicap, zoals het syndroom van Down, kan de opheffing van de AWBZ een verslechtering zijn, waarschuwt de Raad. Daarom moeten de zorgverzekeraars nauw samenwerken met de gemeenten, adviseert de Raad.

De commerciële zorgverzekeraars zien weinig in het advies de AWBZ-zorg naar hen over te hevelen. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland stelt: ''Het is wel heel makkelijk gezegd. De AWBZ is bedoeld voor kwetsbare groepen: gehandicapten, psychiatrische patiënten en ouderen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden