Schaduwkamer stemt vaak anders dan parlement

AMSTERDAM - Het stemgedrag van de Schaduwkamer is in meer dan de helft van de gevallen anders dan het stemgedrag van de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van Maurice de Hond naar de uitkomsten van stemmingen over de belangrijkste moties en wetsvoorstellen in de Tweede Kamer in het afgelopen halfjaar.

Samen met zijn zoon Marc initieerde De Hond in juni de 'Schaduwkamer', een website waar Nederlanders mee kunnen stemmen met alle belangrijke stemmingen in het parlement. In de Schaduwkamer hebben ruim 23.000 Nederlanders een zetel. Gemiddeld stemmen er per motie ongeveer tienduizend Nederlanders.

De afgelopen maanden koos de meerderheid van de Schaduwkamer in 22 van de veertig gevallen anders dan de Tweede Kamer. Opvallende verschillen waren er onder meer bij de stemming over stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd. Bijna tweederde van de leden van de Schaduwkamer stemde voor, terwijl in het parlement alleen D66 voor stemde.

De leden van de Schaduwkamer stemden ook voor uitstel van de aanschaf van het tweede JSF-toestel (90 procent), een verbod van rituele slachtingen (77 procent) en een lager salaris van politici (69 procent). In de Tweede Kamer werden alle moties verworpen.

''Ik denk dat deze resultaten de spreekwoordelijke kloof tussen burger en politiek erg inzichtelijk maken'', stelt Marc de Hond. De fracties in de Tweede Kamer kunnen dat volgens hem op twee manieren oplossen. ''Ze kunnen zich afvragen of ze misschien zelf anders zouden moeten stemmen, omdat hun achterban het blijkbaar niet met hun beslissingen eens is. Of misschien moet je je beslissingen beter uitleggen, omdat de achterban het niet begrijpt.''

Op de website Schaduwkamer kunnen politieke partijen ook toelichting geven op hun stemgedrag in de Tweede Kamer. De resultaten van het eerste halfjaar Schaduwkamer worden zondag naar de Kamerfracties gestuurd.

Volgens De Hond vormen de 23.000 Nederlanders in de Schaduwkamer een representatieve weergave van de bevolking. De fracties van D66 en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer stemden het meest (in 93 procent van de stemmingen) hetzelfde als hun achterban in de Schaduwkamer. De fracties van SGP en VVD stemden het vaakst (in bijna de helft van de gevallen) anders dan hun schaduwfractie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden