Schaduwcommissie maakt zich sterk voor ensembles

Dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw (R) van het Asko Schönberg ensemble werd recentelijkis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Na een feestelijk concert voor zijn zeventigste verjaardag kreeg De Leeuw de onderscheiding in het Muziekgebouw aan 't IJ opgespeld door burgemeester Job Cohen. Foto ANP/Sander Koning

AMSTERDAM - De 'schaduwcommissie' voor de podiumkunsten vindt dat het Asko Schönberg ensemble, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir thuishoren in de zogeheten basisinfrastructuur. Dat is het stelsel van de belangrijkste culturele instellingen in Nederland die op meerjarige subsidie van de overheid kunnen rekenen.

De commissie roept minister Ronald Plasterk van Cultuur op de ensembles hierin op te nemen, zo is maandag bekendgemaakt.

De 'schaduwcommissie' is opgericht door de Academie der Kunsten van de Universiteit Leiden om de subsidiebeschikkingen van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK) over te doen. Het fonds besloot eind augustus de subsidies voor Asko Schönberg en het Nederlands Kamerkoor drastisch te verlagen en die voor het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir te schrappen. De schaduwcommissie van deskundigen moest aantonen dat de commissie Muziek van het fonds haar werk niet goed had gedaan.

Overhaast
Volgens de schaduwcommissie zijn de drie ensembles het slachtoffer geworden ''van een overhaast geïntroduceerd en in onvoldoende mate overdacht nieuw subsidiëringsstelsel''. Daarna volgde ''een tweede ongelukkige ontwikkeling: de boegbeelden van het Nederlandse kunstleven werden om onbegrijpelijke redenen niet in de basisinfrastructuur ondergebracht''.

Vervolgens kwamen de ''desastreuze beschikkingen'', aldus de commissie. ''Door deze gang van zaken dreigen de ensembles te worden gemarginaliseerd, met als gevolg dat relevante delen van het repertoire in Nederland niet meer of niet meer op topniveau zullen worden uitgevoerd.'' Het NFPK is het nieuwe cultuurfonds voor muziek, dans en theater in Nederland. De grootste gezelschappen zitten echter in de basisinfrastructuur en vallen daarmee rechtstreeks onder het ministerie van OCW. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden