Schadevergoeding voor gegijzelde werkneemster

VluchtelingenWerk Nederland moet een inmiddels ex-werkneemster die het slachtoffer werd van een gijzeling, een schadevergoeding van 100.000 euro betalen. Dat meldde Bureau Beroepsziekten van vakbond FNV (BBZ) maandag.

Kantoor van Vluchtelingenwerk NederlandBeeld ANP

De vrouw, die werkte als coördinator in een asielzoekerscentrum, werd in 1998 enige tijd door een asielzoeker gegijzeld die dreigde zichzelf in brand te steken in een afgesloten met benzine doordrenkte spreekkamer. Zij liep daardoor een posttraumatische stress-stoornis op en stelde haar werkgever aansprakelijk. Die wees dat van de hand. Maar na een slepende rechtszaak in hoger beroep stelde het gerechtshof in Den Bosch Vluchtelingenwerk in het ongelijk. De hulporganisatie voor asielzoekers had onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen om werknemers te beschermen, oordeelde het hof.

BBZ van vakbond FNV, dat werknemers bijstaat die ziek zijn geworden door hun werk, bereikte recent een akkoord met de verzekeraar van VluchtelingenWerk over de schadevergoeding van een ton.

VluchtelingenWerk stelt vóór het incident nog niet eerder met zo¿n heftig situatie te maken te hebben gehad. 'Dit incident heeft er toendertijd toe geleid dat er een crisisteam is opgericht, dat interne protocollen zijn aangescherpt en dat er diverse trainingen ontwikkeld zijn voor (nieuwe) medewerkers en vrijwilligers, zoals weerbaarheidstrainingen en hoe om te gaan met mensen met psychische problemen. Daarbij worden de locaties die VluchtelingenWerk krijgt toegewezen zo adequaat en veilig mogelijk ingericht voor onze medewerkers', aldus de organisatie, die zegt de gevolgen van het incident voor de oud-werkneemster te betreuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden