Schadeclaim oud-raadslid Van Dalen ongegrond verklaard

Voormalig VVD-gemeenteraadslid Frank van Dalen heeft in de affaire rond zijn panden aan de Prins Hendrikkade geen recht op een schadevergoeding van stadsdeel Centrum.

Het pand aan de Prins Hendrikkade. Beeld Google Street View
Het pand aan de Prins Hendrikkade.Beeld Google Street View

Dat heeft de Raad van State in het hoger beroep, aangespannen door het stadsdeel, op 9 november besloten. Volgens de hoogste bestuursrechter had Van Dalen kunnen weten dat, toen hij de panden in 2007 kocht, hij er geen appartementen mocht vestigen.

Daarmee wordt de uitspraak van de rechtbank in september 2015 ongegrond verklaard. Daarin had de rechter Van Dalen in zijn gelijk gesteld.

Slepende affaire
Stadsdeel Centrum is al jaren verwikkeld in een slepende affaire met Van Dalen, die eind 2011 aftrad als raadslid. Hij meent dat het stadsdeel hem een schadevergoeding van in totaal twee miljoen euro is verschuldigd.

In november 2007 kocht Van Dalen - die privé op grote schaal in vastgoed handelt - de panden aan de Prins Hendrikkade. Eerst was hij van plan het complex te laten vertimmeren tot vijftien appartementen en die te verkopen. Volgens het toen geldende bestemmingsplan mocht in het pand gewoond worden.

In februari 2008, een paar maanden na de aankoop, stelde stadsdeel Centrum echter een nieuw bestemmingsplan vast voor het gebied. Volgens het bestemmingsplan 'Groot Waterloo' mogen er in het beginsel geen woningen en geen hotels in gevestigd worden. Deze plannen zaten ten tijden van de koop al in de pijpleiding.

Illegaal hotel
Omdat de ontwikkeling van appartementen niet meer was toegestaan, en hij toch de maandelijkse rente van zijn hypotheek moest betalen, startte Van Dalen vervolgens maar een illegaal hotel in de panden.

Eind 2011 gaf hij zijn raadszetel op na publicaties in Het Parool over het illegale hotel en nadat gebleken was dat hij daarover niet steeds de waarheid had gesproken.

Van Dalen kwam vervolgens met een schadeclaim aan het stadsdeel, omdat hij van mening was dat hij niet had kunnen weten dat het bestemmingsplan zou wijzigen. De Raad van State oordeelt nu dat de planologische nadelen als gevolg van het nieuwe bestemmingsplan voor Van Dalen 'voorzienbaar' waren toen hij in 2007 de koop bevestigde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden