Schade vogelgriep 75 tot 150 miljoen euro

De schade als gevolg van de uitbraak van vogelgriep loopt nog altijd op, ondanks dat het landelijk vervoersverbod voor pluimvee is opgeheven. De pluimveesector zal op jaarbasis 75 tot 150 miljoen aan exportinkomsten mislopen. Dit zegt de brancheorganisatie NEPLUVI.

Vleeskuikens in een stal. Beeld ANP
Vleeskuikens in een stal.Beeld ANP

Volgens de brancheorganisatie is het minstens drie maanden niet mogelijk om kippenvlees naar landen buiten de EU te exporteren. Daarna is het afhankelijk van die landen afzonderlijk wanneer zij Nederlandse pluimveeproducten weer toestaan. Voorzitter Jan Odink van NEPLUVI voorziet dat Nederland hierdoor op jaarbasis zo'n 75 tot 150 miljoen euro minder aan kippenvleugeltjes, -pootjes en in mindere mate filets kan uitvoeren. Dit kan nog oplopen omdat exportcijfers over eieren in deze schatting nog niet zijn opgenomen.

In sommige gevallen duurt een importstop een paar jaar, aldus de oud-staatssecretaris van Landbouw. Dat hangt af van de mate waarin landen hun eigen pluimveeverwerkende industrie willen beschermen. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zei eerder deze week al dat de schade van de vogelgriep mogelijk oploopt tot wel 100 miljoen euro. De schade voor de eerste dag van het vervoersverbod raamde de NVP op zo'n 10 tot 20 miljoen euro.

De sector heeft een aantal dagen bijna volledig stilgelegen. Door het vervoersverbod kon er bijvoorbeeld niet worden geslacht. En de 2 tot 2,5 miljoen kuikens die dagelijks uit het ei kruipen, konden niet naar opfokbedrijven worden getransporteerd. Binnen een straal van 10 kilometer rond het Utrechtse Hekendorp waar de vogelgriep afgelopen weekend werd aangetroffen, is ook nog altijd een vervoersverbod van kracht.

NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat dringt aan op maatregelen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Hij wil dat de regering een commissie van experts in het leven roept. Dit om te bepalen in welke periodes in het jaar kippen in Nederland het meest vatbaar zijn voor het vogelgriepvirus. Die tijden zou dan een algehele ophokplicht ingesteld kunnen worden, waarbij alle kippen verplicht in de stal moeten blijven, aldus Oplaat.

De door vogelgriep getroffen pluimveeboerderij in Hekendorp. Beeld anp
De door vogelgriep getroffen pluimveeboerderij in Hekendorp.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden