Schade miljoenenblunder gemeente is nog groot raadsel

De gemeente Amsterdam heeft nog geen idee hoeveel geld al is teruggehaald van de 188 miljoen euro die vorige week ten onrechte aan bijna tienduizend mensen in de bijstand is overgeboekt.

Jasper Karman
null Beeld anp
Beeld anp

De betalingen zijn in samenwerking met de banken administratief ongedaan gemaakt en op een derdenrekening geparkeerd, maar welke financiële rampen de blunder in individuele gevallen heeft veroorzaakt, is nog lang niet duidelijk.

Vanaf vandaag gaan medewerkers van de belastingdienst langs bij de eerste 'zware gevallen': mensen die toch geld hebben opgenomen of overgeboekt, en als gevolg daarvan nu zwaar in de geldzorgen zitten.

Schuldentraject
De gemeente en de banken hebben het te veel betaalde 'technisch' gesproken teruggehaald, maar de banken willen nu bekijken wie in eerste instantie de grote gaten voor zijn rekening moet nemen; het stadhuis of de bank. Mensen die het geld (deels) hebben gespendeerd, zullen moeten terugbetalen of zullen in een lang schuldentraject verzeild raken.

Alarm
Wethouder Pieter Hilhorst heeft een extern onderzoek aangekondigd naar de fout, die ertoe leidde dat de jaarlijkse woonkostenbijdrage honderdvoudig werd overgeboekt, tot wel 34.000 euro. 'Hoe kan het dat geen alarm is afgegaan?' vraagt hij zich af. 'Wij blijken zonder het te beseffen 188 miljoen euro over te kunnen boeken.'

De wethouder, die woensdag een spoeddebat in de raad moet voeren, denkt dat veel ontvangers eerder in verwarring dan in verleiding zijn gekomen, maar de problemen worden pas later duidelijk.

Brief
Vandaag is er een excuusbrief de deur uitgegaan aan 9949 mensen die abusievelijk geld ontvingen. Mr. drs. J.G. Bakker, inspecteur der gemeentelijke belastingen, meldt hierin: 'Doordat wij in eerste instantie een veel te hoog bedrag aan u hebben overgemaakt en vervolgens de betaling hebben teruggedraaid, bent u mogelijk in verwarring geraakt. Onze fout heeft onzekerheid teweeg gebracht en dat spijt ons zeer. Hiervoor bieden wij u onze welgemeende excuses aan.'

Lees vandaag (16-12) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden