Schade jaarwisseling bijna 50 procent hoger dan 2014

De schade door vuurwerk en vandalisme rond de jaarwisseling aan particuliere woningen en auto's bedraagt ongeveer 13 miljoen euro en valt daarmee hoger uit dan vorig jaar toen het schadebedrag op 9 miljoen euro uitkwam.

Een medewerker van de stadsreiniging ruimt de restanten van vuurwerk en ander afval op. Beeld anp
Een medewerker van de stadsreiniging ruimt de restanten van vuurwerk en ander afval op.Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Het uiteindelijke schadebedrag van deze jaarwisseling zal nog fors oplopen omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. De schadelast van alleen al de branden in Uden en Alkmaar zal naar verwachting die van particulieren overstijgen.

Dit jaar mocht op 31 december voor het eerst pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken en waren er in meer dan 35 gemeenten één of meer vuurwerkvrije zones. Dat desondanks de schade hoger uitvalt, komt volgens het Verbond doordat het in tegenstelling tot vorig jaar een droge jaarwisseling was.

Illegaal vuurwerk, maar ook wensballonnen

De schatting is gebaseerd op de eerste gegevens van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. De schadeclaims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto's en daken en/of gevels. Vaak was er zwaar (illegaal vuurwerk) in het spel.

Verzekeraars signaleren dat zogenoemde wensballonnen, die neerstorten zodra het papier vlam vat, in toenemende mate voor schade zorgen aan daken en schuren.

Wel of geen verbod?

Het Verbond vindt dat het aan de politiek is om te bepalen of er een verbod op het afsteken van vuurwerk moet komen. De brancheorganisatie tekent hierbij wel aan dat de meeste schade ontstaat door illegaal vuurwerk, het onjuist afsteken van legaal vuurwerk en vandalisme. 'Goede voorlichting over het afsteken van legaal vuurwerk en adequate handhaving blijft van groot belang', aldus directeur Richard Weurding van het Verbond.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden