Schade DSB-klant niet schuld van DNB

De Nederlandsche Bank is niet aansprakelijk voor de schade die DSB-klanten hebben geleden door het faillissement van Dirk Scheringa's bank. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

Een schaatspak bij de kijkdag voor de veiling van de inventaris van de failliete DSB Bank in 2011. Beeld anp
Een schaatspak bij de kijkdag voor de veiling van de inventaris van de failliete DSB Bank in 2011.Beeld anp

De belangenorganisaties van gedupeerde klanten en de curatoren van de DSB hadden de centrale bank voor de rechter gedaagd in een poging de schade te verhalen. Hierbij gaat het met name om de schade die spaarders hebben geleden die meer dan 100 duizend euro bij de bank hadden staan. Deze schade viel niet onder het depositogarantiestelsel. Nu al is duidelijk dat de boedel onvoldoende zal opleveren om dat geld plus de gederfde rente van de slachtoffers te betalen. Vooralsnog wordt een tekort voorspeld van tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro.

Volgens de belangenorganisaties en curatoren had DNB in 2005 geen bankvergunning mogen verlenen aan de DSB Bank. Ook zou onvoldoende toezicht zijn gehouden op de activiteiten van DSB en zouden fouten zijn gemaakt bij het verstrekken van een noodfinanciering.

Volgens de rechtbank is niet gebleken dat DNB 'niet in redelijkheid tot de gemaakte keuzes heeft kunnen komen'. 'Uit het feit dat DSB Bank uiteindelijk failliet is gegaan, kan niet worden afgeleid dat De Nederlandsche Bank fouten heeft gemaakt. De Nederlandsche Bank kan niet garanderen dat onder toezicht staande banken niet failliet gaan.'

Teleurgesteld en verbijsterd
Daarbij komt dat de curatoren en de gedupeerden in de zaak niet hebben onderbouwd of zij beter af waren geweest als DNB voor scherper toezicht had gekozen. 'Zij stellen ook niet wat DNB volgens hen wél had moeten doen', aldus het vonnis.

De belangenorganisaties zeggen teleurgesteld en zelfs verbijsterd te zijn over het vonnis. William Schonewille van Dsbspaarder.nl zei dat de rechtbank zich er heel gemakkelijk van af heeft gemaakt. 'De rechtbank stelt dat je zonder kennis en ervaring in staat kan zijn een bank te besturen.'

Overigens weten de belangenorganisaties nog niet of zij in hoger beroep zullen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden