Uitleg

Schade door storm Ciara? Zo verhaal je stormschade

Storm Ciara raast dit weekend over Nederland en zorgt op verschillende plekken voor schade. Wat als je stormschade hebt?

Schade aan een flat in Emmeloord door storm Ciara.  Beeld ANP
Schade aan een flat in Emmeloord door storm Ciara.Beeld ANP

De opstalverzekering die veel hypotheekverstrekkers toch verplicht stellen dekt ook het grootste deel van de stormschades. Van weggewaaide dakpannen tot ramen die sneuvelen of zelfs een schutting die omvalt - de woonverzekering keert uit.

Losliggende spullen in de tuin, zoals partytenten, barbecues en tuinmeubelen kunnen dan weer niet worden verhaald. Die vallen onder de inboedelverzekering.

Wel is er bij storm vaak een eigen risico van 225 tot 500 euro. Iedere verzekeraar heeft weer zijn eigen tarief dat bij stormschade vaak hoger is dan bij andere oorzaken.

Voorwaarde is wel dat er tenminste windkracht 7 is geweest. De verzekeringsmaatschappijen gaan dit ook na bij het KNMI. Dat spreekt pas bij windkracht 9 van storm, maar de verzekeraars leggen de lat wat lager omdat ook bij windkracht 7 al flinke schade kan ontstaan.

Schade zo snel mogelijk melden

Eventuele schade moet zo snel mogelijk worden gemeld. De verzekeraar zal dan aangeven wat er moet gebeuren. Het kan zijn dat er snel een noodverband moet worden gelegd om verdere schade te voorkomen. Soms wil de verzekeraar eerst een schade-expert langssturen om de schade op te nemen.

Als een boom op je auto valt, komt het aan op de autoverzekering. Met alleen de verplichte WA-verzekering heb je pech. Ben je casco of all-risk verzekerd, dan kan je de schade wel vergoed krijgen.

Bij de januaristorm van 2018 liep de schade volgens het Verbond van Verzekeraars op tot 90 miljoen euro. De storm die begin 2007 over Nederland rolde veroorzaakte meer schade: 175 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden