Schade door Noord/Zuidlijn beter vergoed

De bouw van de Noord/Zuidlijn aan de Amsterdamse Vijzelgracht. Archieffoto ANP Beeld
De bouw van de Noord/Zuidlijn aan de Amsterdamse Vijzelgracht. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - De gemeente verruimt de vergoedingsregeling voor ondernemers langs het tracé van de Noord/Zuidlijn. Het gaat om winkeliers en horecabedrijven die last hebben van de bouwwerkzaamheden en die voor hun omzet grotendeels afhankelijk zijn van winkelend publiek.

De verruiming van de regeling betreft ondernemers die zich langs het tracé van de metro vestigden toen het aanlegbesluit in 2002 al was genomen. Omdat ze konden voorzien dat ze er last van zouden hebben, konden ze tot dusver niet meer dan veertienhonderd euro per jaar krijgen. Wethouder Eric Wiebes heeft dat bedrag nu tot maximaal zesduizend euro verhoogd.

Wiebes: ''Op delen langs de lijn zitten winkeliers al jaren verstopt achter bouwhekken. Daar hebben ze nooit om gevraagd. Terwijl ze voor werkgelegenheid en bedrijvigheid in de buurt zorgen en een belangrijke rol in de economie van de stad spelen. Dan moet je als overheid iets extra's doen. Om te benadrukken dat de gemeente er is voor de ondernemers en niet andersom.''

Met het verruimen van de regeling komen b. en w. tegemoet aan de commissie-Veerman, die vorig jaar adviseerde bewoners en ondernemers ruimhartiger schadevergoedingen toe te kennen. De vergoedingsregeling voor bedrijven die al langs de route waren gevestigd toen het aanlegbesluit viel, de zogenoemde nadeelcompensatie, is eerder dit jaar al verruimd.

Wiebes zal op korte termijn ook een besluit nemen over 'economische stimulering' van ondernemers langs de Noord/Zuidlijn en in de Utrechtsestraat, waar een slepende renovatie voor grote overlast zorgt. ''Dan moet je denken aan meer coulance bij het maken van reclame, verlaging van de reclamebelasting, het sneller schoonmaken van de straat en dergelijke.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden